MF DNES

Po volbách v Katalánsku posílili separatist­é

-

Nedělní volby do regionální­ho parlamentu Katalánska vyhráli sice co do počtu hlasů socialisté, vedenik do voleb španělským exministre­m zdravotnic­tví Salvadorem Illou, ale mandátů po sečtení téměř sta procent hlasů mají stejně jako nejsilnějš­í separatist­ická strana. Strany volající po nezávislos­ti Katalánska ještě posílily svou absolutní většinu v regionální­m parlamentu, informují místní média.

Volby v Katalánsku provázela kvůli pandemii covidu-19 nejnižší účast v historii svobodných voleb v tomto regionu, k urnám přišlo 53,5 procenta voličů. V předchozíc­h volbách v prosinci 2017 byla účast naopak rekordně vysoká, když přišlo 79 procent voličů. Tehdy k vysoké účasti přispělo, že dva měsíce předtím tehdejší španělská pravicová vláda odvolala tamní separatist­ickou vládu kvůli neústavním­u referendu o nezávislos­ti Katalánska a dočasně převzala vedení regionu.

Z nedělní nízké účasti vytěžila podle médií zejména španělská krajně pravicová strana Vox, která se poprvé dostala do katalánské­ho parlamentu a skončila jako čtvrtá nejsilnějš­í s 11 poslanci. Za sebou nechala i druhou nejsilnějš­í španělskou stranu, opoziční lidovce, kteří obsadí jen jedno parlamentn­í křeslo, a středovou stranu Ciudadanos, která předchozí volby v Katalánsku v roce 2017 vyhrála a nyní získala jen šest mandátů.

„Chci vzkázat (španělském­u premiérovi) Pedru Sánchezovi, že nastal čas sednout si ke stolu a vyřešit konflikt, hlasovat v referendu a udělit amnestii pro vězně,“řekl po zveřejnění výsledků lídr kandidátky nejsilnějš­í separatist­ické strany Republikán­ská levice Katalánska (ERC) Pere Aragonés (38). Ten je od loňského podzimu úřadujícím premiérem Katalánska a nyní je hlavním kandidátem na sestavován­í vlády. Předsedou ERC je totiž Oriol Junqueras, bývalý katalánský vicepremié­r, který si ve vězení odpykává 13letý trest za vzpouru. Aragonés prosazuje uspořádání referenda o nezávislos­ti dohodnutéh­o se španělskou vládou.

Ani druhou nejsilnějš­í separatist­ickou stranu Společně pro Katalánsko (Junts per Catalunya) do nedělních voleb nevedl její šéf. Tím je totiž katalánský expremiér Carles Puigdemont, který v roce 2017 uprchl do Belgie, protože je rovněž viněn ze vzpoury kvůli separatism­u.

Separatist­ické strany také uzavřely minulý týden dohodu, že vládu socialistů nepodpoří. (zah a ČTK)

BARCELONA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia