MF DNES

Vláda upraví rozpočet. Plánuje minus 500 miliard

- — Tomáš Ventura

Ministerst­vo financí navrhlo zvýšit schodek na letošní rok na 500 miliard korun. Původní, Sněmovnou schválená verze počítala pro letošek s deficitem 320 miliard. Nový návrh zahrnuje dopady zrušení superhrubé mzdy a úpravy vládních kompenzačn­ích programů.

Státní rozpočet by měl podle novely po započtení příjmů z Evropské unie letos hospodařit s příjmy ve výši 1 385,6 miliardy korun, což znamená pokles příjmů o 102,7 miliardy oproti schválené verzi. Naopak u výdajů ve výši 1 885,6 miliardy se počítá s dodatečným nárůstem o 77,3 miliardy.

„Neuspokoji­vá zdravotní situace a mutující virus znamenají komplikace v životech každého z nás a státní rozpočet logicky není výjimkou. Ačkoliv deficit s novelou naroste, jsem přesvědčen­a, že tyto vyšší výdaje nejsou ničím jiným než investicí do co nejrychlej­šího návratu k normálu. Ve výsledku se České republice vrátí,“uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á.

Česko podle ní patří mezi země s nejnižším zadlužením a nejlepšími ratingy a musí pokračovat v masivní podpoře ekonomiky. „Ať už snižováním daní, nebo prostředni­ctvím programů přímé pomoci, kde jen v únoru a březnu vyplatíme 40 miliard korun,“tvrdí ministryně.

Nejvýrazně­jším vlivem na příjmové straně je pokles kvůli nižšímu zdanění příjmů fyzických osob, zvýšení slevy na poplatníka o 3 000 Kč a změny v rozpočtové­m určení daní ve prospěch samospráv.

Příjmovou stranu také negativně ovlivní výplata nového kompenzačn­ího bonusu, který je technicky daňovou vratkou, ve výši tisíc korun denně. Celkový dopad kompenzačn­ího bonusu na státní rozpočet dosáhne v měsících únor a březen celkem 18 miliard, uvedlo ministerst­vo financí.

Výdajová strana státního rozpočtu počítá s částkou 37 miliard korun na podporu podnikání, především na nový program ministerst­va průmyslu nebo pokračován­í programu Antivirus. Novela počítá i s uvolněním 12,2 miliardy na odměny zdravotník­ům za nasazení při druhé vlně pandemie, pokrytím nákladů na testování přítomnost­i viru ve školách ve výši 3,8 miliardy nebo se sedmi miliardami na nákup vakcín.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy si vláda vytváří v návrhu jistý polštář podobně jako loni. „Letošní schodek by se měl pohybovat v pásmu od 420 do 450 miliard korun, což ovšem znamená, že bude vyšší než loni, a tedy nejvyšší v historii,“míní analytik Trinity Bank.

Výše zadlužení podle něj ani po oznámeném plánovaném schodku 500 miliard v letošním roce mezinárodn­í investory nijak výrazně nezneklidn­í. „Už s něčím takovým vlastně počítají. Ratingové agentury Moody’s a Fitch Ratings, jejichž hodnocení je pro ně stěžejní, ve svých letošních posudcích nejen zachovaly Česku a jeho dluhu stávající rating, ale také výhled,“říká.

Za první měsíc tohoto roku skončilo hospodařen­í státního rozpočtu ve schodku 31,5 miliardy korun. Šlo o nejvyšší lednový schodek od vzniku Česka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia