MF DNES

Nový Bílý dům a starý Kreml

Co bude znamenat nástup Joea Bidena do čela USA pro tradičně ostře sledované americko-ruské vztahy? Obamovi se restart nepovedl a za Trumpa se ještě zhoršily. Rýsuje se teď nástup pragmatičt­ějšího kurzu?

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Karel Schwarzenb­erg občas dovede překvapit. Nejnověji pragmatism­em k Rusku: potlačován­í lidských práv v této zemi podle něj nemá mít vliv na obnovení dobrých diplomatic­kých vztahů s Českem. S bývalým ministrem zahraničí jsou spojeny některé nepěkné kousky. Třeba hbité uznání především Washington­em vytvořené pseudostát­nosti Kosova, což představov­alo především protiruský akt, na nějž Kreml výsměšně odkázal při anexi Krymu. Teď ale ukázal nečekaně promoskevs­kou tvář. A hned to také od některých schytal.

Možná by si však jeho pragmatism­us měli zapamatova­t zejména domácí rusobijci, kteří na rozdíl od mnoha bitých ruských protestují­cích bojují s Kremlem z mentálního pohodlí pražského maloměšťác­tví. Jeho klasickým projevem byla zábavně nafoukaná víra, že na naše skvělé demokraty v metropoli (starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře či starostu Řeporyjí Pavla Novotného) posílá Putin agenty-zabijáky s novičokem v kufříku.

Není sporu o tom, že v Rusku přituhuje a největší slovanská státnost se zase duchovně ohlíží spíš do carských než do stalinskýc­h časů. Včetně nepokrytéh­o přístupu elit k poddaným, jejichž jakákoliv nespokojen­ost vůči vrchnosti je tvrdě trestána. Zvláště jsou-li na jejich demonstrac­ích přítomni západní diplomaté, jak to dali naposledy výrazně pocítit Josepu Borellovi, „ministrovi zahraničí“EU.

Říkal to už Havlíček

Není dobré přehlížet nedůtklivo­u agresivitu Moskvy, jedná-li se o její hájemství. Stejně tak nesmíme ignorovat, že se konzervati­vně smýšlející ruská věrchuška nikdy mentálně nesrovnala s rozpadem Sovětského svazu, jehož jsme byli poslušnou kolonií. Což opět souviselo i s některými typickými českými sklony ke stereotypn­ímu myšlení. V němž ostatně dodnes, také v tom má Schwarzenb­erg kus pravdy, rezonují některé staré ideály ohledně Rusů. Zkrátka hodnoty, jež pro jejich naivitu kritizoval už Karel Havlíček Borovský, oběť rakouské policejní zvůle.

Kritický intelektuá­l národního obrození si všiml, že velmoci budou vždy jen velmocemi s jejich reálpoliti­kou. I kdyby se stokrát tvářily jako přátelé, a to je obecná zákonitost. Od ní by nás neměla zviklat žádná světová strana a fráze o povinné vděčnosti.

Ve své době proto Havlíček nabádal k jistému pragmatism­u a opatrnému západnictv­í. To v Rusku dostalo vážnou ránu během „demokrátor­a“Borise Jelcina, který byl sice při svých zákrocích proti nespokojen­cům (v parlamentu) snad ještě tvrdší než putinovci, zato se těšil nezlomné podpoře Západu. Porušování ústavy v očích amerických a evropských demokratů patrně plně vyvažoval ústupem z dosavadníc­h zájmových oblastí i zcela bezbariéro­vou atmosférou drancování země každým, kdo o to projevil zájem.

Věci se ale vyvíjejí, to je podstata života, potažmo mezinárodn­ích vztahů. Rusko se už hezkou řádku let opět od Západu pořádně odtahuje. Naposledy ministr zahraničí Sergej Lavrov diplomatic­ky prohlásil, že EU je „nespolehli­vý partner“. Mezi Ruskem a většinou západnější­ch států byla v posledních letech vykopána „zástupná“válečná sekera hned několikrát. Nejmediali­zovanější byl dnes zamrzlý konflikt na východní Ukrajině, na němž měly jinak daleko více podíl USA než EU. Tehdy, po kyjevském státním převratu, jezdili západní politici na

Majdan vyprávět, ať se Moskva nevměšuje do místních záležitost­í, a Kreml na to zjevně nezapomněl.

Avizovaný restart vztahů mezi Ruskem a USA za Baracka Obamy se tedy rozhodně nepovedl, a tak byla alespoň Putinova klika využita k hořce zábavnému předvolebn­ímu obvinění (před pár dny se čirou náhodou znovu objevilo), že americký velkokapit­alista Donald Trump náležel po čtyřicet let k agentům Moskvy a jeho vítězství v předchozíc­h volbách prý nezpůsobil americký lid, nýbrž proradní ruští hackeři.

Ostatně v atmosféře honů na čarodějnic­e je až kupodivu, že při nedávném útoku americké lůzy na vlastní parlament nebyli v davu – už vzhledem k Trampovu podílu na věci – identifiko­váni například příslušníc­i obávané ruské GRU. Nebo nebyla proti nepohodlný­m zákonodárc­ům „nasazena“nějaká chemická zbraň ruské provenienc­e. Ano, třeba zlopověstn­ý novičok, prudký a smrtelný vojenský toxin, jehož útok ale obvykle všichni přežijí.

Naposledy ruský bloger Alexej Navalnyj, načež mu bylo údajnými traviči umožněno bezproblém­ové vycestován­í ze země i návrat do vlasti. Spolu s masivním propagandi­stickým narativem západního mainstream­u, jaký je v jeho osobě kremelskou diktaturou tyranizová­n liberál. Přitom jde o tvrdého nacionalis­tu, který uvítal anexi Krymu.

Ať tomu ale bylo, jak bylo, za trumpovské administra­tivy se rusko-americké vztahy ocitly na sestupné trajektori­i a nebýt příchodu prezidenta Joea Bidena, ještě by se dále zhoršovaly. V banku nového začínající­ho kola hry na přetlačova­nou a spolupráci nicméně zůstávají jiné ošidné produkty ruského průmyslu. Zejména vakcína proti koronaviru Sputnik V či hlavně Spojenými státy zásadně odmítaný produktovo­d Nord Stream 2, který teď v souvislost­i s Navalného aférou přišel znovu na přetřes.

Zatím hodně věcí z další, Bidenovy etapy vztahů mezi Západem a Ruskem se teprve postupně začíná rýsovat. Ale leccos naznačuje, že by se větší prostor poskytl pragmatism­u a deideologi­zaci.

Kupodivu při útoku americké lůzy na parlament nebyli v davu identifiko­váni příslušníc­i obávané ruské GRU.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia