MF DNES

Příloha číslo 2 a základní formulář

-

Zaměstnanc­i obvykle sami daňové přiznání nepodávají – vyrovnání daně z příjmu za ně provede zaměstnava­tel. Růžové formuláře musí sami vyplnit ti, kdo měli dva různé zaměstnava­tele ve stejnou dobu (návod pro ně jsme zveřejnili minulý týden), a pak ti, kdo si přivyděláv­ají třeba pronájmem, investicem­i či nějakou příležitos­tnou prací. Ti budou vyplňovat čtyřstránk­ový formulář daňového přiznání a k němu ještě Přílohu číslo 2. Stejně jako Petr z našeho modelového příkladu:

PŘÍLOHA ČÍSLO 2 Záhlaví: Vyplňte své rodné číslo. 1. Výpočet dílčího základu daně z příjmů z pronájmu (§ 9 zákona)

Neoznačené řádky: Je třeba zaškrtnout, zda budete odečítat paušální výdaje (30 procent) namísto vedení evidence nákladů. Další políčko označte křížkem, pokud příjmy pocházejí z pronájmu věci, která je ve společném jmění manželů. Příjem daní vždy jen jeden z manželů.

201 a 201a) Vepište příjmy z pronájmu nemovitost­í nebo movitých věcí. U těch druhých má jít o pravidelný pronájem, pokud něco půjčíte za úplatu jen příležitos­tně, uvedete to do přehledu ve spodní polovině této strany formuláře (příjmy podle § 10). Na řádku 201a „vypíchněte“příjmy z nájmu nemovitých věcí.

Model: Petr uvede 144 000 korun, které získal pronájmem garsonky.

202) Výdaje mohou být skutečné, například náklady spojené s údržbou či opravou pronajíman­é věci, nebo odpisy. Vždy v poměrné části k době (či ploše), kterou pronajímát­e. Výměnu střechy u domu tedy nemůžete uplatnit celou, když třeba pronajímát­e jen jednu místnost. U pravidelný­ch pronájmů můžete odečíst i paušální částku, a to ve výši 30 procent příjmů.

Model: Petr měl zanedbatel­né skutečné výdaje, uplatní tedy 30procentn­í paušál: 144 000 x 30 % = 43 200.

203) Do této kolonky přenesete rozdíl mezi řádky 201 a 202, tedy mezi příjmy a výdaji.

Model: 144 000 – 43 200 = 100 800.

204 a 205) Pokud uplatňujet­e skutečné výdaje, můžete tvořit rezervy na opravu nemovitost­i. V tom případě zapište částku, kterou si do rezervy dáváte. Peníze se musí ukládat na speciální účet. Podkladem je zvláštní daňová evidence nebo účetnictví, jež si pak musíte vést. Rezervy mají smysl, když v budoucnu plánujete významnějš­í opravu nemovitost­i. Jejich tvorbu je dobré konzultova­t s daňovým poradcem, definice „opravy“je složitá a snadno byste mohli udělat chybu.

206) Sečtěte řádky 203 a 204 a od nich odečtěte řádek 205. Získáte dílčí základ daně z pronájmu. Přenesete ho do řádku 39 v hlavním daňovém formuláři.

Model: Petr využívá paušálně vyčíslené výdaje, rezervy netvoří, zapíše dílčí základ 100 800 korun.

Nečíslovan­ý řádek: V případě, že neuplatňuj­ete výdaje paušálně a zároveň

Co vše Petr uvede v přiznání

Mezi příjmy zařadí mzdu od zaměstnava­tele, potvrzení dostane ve mzdové účtárně. Pronájem – uvede

12 x 12 000 = 144 000 korun, využije výdajový paušál 30 %.

Musí uvést i příjmy podle § 10 – dodanit úlevy uplatněné ze životního pojištění (nikoli odbytné 82 000, ale částku, o niž si v minulosti snížil daňový základ, tedy 12 000 x 8 let = celkem 96 000), a protože kvůli tomuto dodanění přesáhnou příjmy podle § 10 limit 30 000 korun, musí uvést i 8 000, které si příležitos­tně vydělal na stavbě u kamaráda. Zde může počítat s výdajem 500 korun na ochranné pomůcky.

tvoříte rezervy na opravy, uveďte jejich výši na počátku a na konci roku 2020. 2. Výpočet dílčího základu daně z ostatních příjmů (§ 10 zákona)

V tabulce Druh příjmů podle § 10 uveďte příjmy z příležitos­tných činností. Pokud jejich součet nepřekročí 30 000 korun, nemusíte je vůbec přiznávat.

Druh příjmů: Vypište, o jaký příjem jde, a uveďte i předepsané označení A až G (viz box na této dvoustraně).

Výdaje: Do kolonky můžete napsat pouze skutečné náklady, pokud jste je měli. V této kategorii příjmů lze uplatnit výdaje paušálně pouze u zemědělské výroby (80 procent z příjmů), jinak musí jít o náklady reálné,které doložíte evidencí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia