MF DNES

Pět otázek o dani z příjmů

-

Jolana Nováková redaktorka MF DNES Prodej soukromého majetku Prodal jsem starý obraz po rodičích, utržil jsem za něj 300 000 korun. Mám to řešit v daňovém přiznání?

Ne, obraz byl vaším soukromým majetkem. Kdybyste za něj utržil víc než pět milionů korun, musel byste takový příjem – byť by byl osvobozený od daně – hlásit příslušném­u správci daně nejpozději v termínu, ve kterém se podává daňové přiznání. Tato povinnost se týká věcí, které se nezapisují do speciálníc­h rejstříků. Pokud by tedy šlo o obraz, za nějž byl někdo ochotný zaplatit přes pět milionů korun, potom musí prodávajíc­í finančnímu úřadu tento příjem oznámit. Jestliže by šlo o umělecké dílo, které se zapisuje do zvláštního seznamu, hlásit se nic nemusí.

Na oznámení má nově Finanční správa zvláštní tiskopis, ale nic se nestane, když je sepíšete volnou formou nebo přijdete za správcem daně ohlásit věc do protokolu. Pozor, při nesplnění této povinnosti hrozí pokuta minimálně 0,1 procenta z nepřiznané­ho příjmu, což je u pěti milionů 5 000 korun.

Pokud jde o prodej soukromého majetku, zdanění podléhá jen zisk z prodeje nemovitost­í, které jste vlastnil méně než pět let (od roku 2021 to bude 10 let), nebo v nich žil méně než dva roky. A z prodeje aut, letadel či lodí, jejichž majitelem jste byl kratší dobu než rok. Platí, že příjem přiznat musíte, danit budete jen v případě zisku.

Odpočet úroků Manželka má byt na hypotéku, kterou sjednávala ještě dřív, než jsme se vzali. Platíme ji samozřejmě společně. Žena je teď na rodičovské a bez příjmů, mohu si odečíst zaplacené úroky já?

Není to možné. Odpočet na zaplacené úroky může uplatnit jen ten, kdo je zapsán na smlouvě o úvěru, tedy vaše manželka. Můžete se ale obrátit na banku s žádostí o změnu smlouvy (bude zpoplatněn­a) a nechat se do dokumentu připsat jako druhý dlužník. V tom případě si příští rok budete moci zvýhodnění uplatnit.

Sleva na poplatníka V roce 2020 jsem byl evidován na úřadě práce a do zaměstnání nastoupil až v říjnu. Jak vysokou slevu na poplatníka mohu uplatnit?

I když jste pracoval jen část roku, můžete si uplatnit celou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun. Pro vás bude výhodné podat si daňové přiznání sám. S velkou pravděpodo­bností se vám totiž vrátí zálohy na daň, které za vás odvedl zaměstnava­tel za říjen až prosinec 2020, protože zaměstnava­tel v běžném měsíci počítá jen s poměrnou částí slevy na poplatníka, celkem na vás tedy uplatnil slevu jen 3 x 2 070 = 6 210 korun.

Dary na charitu Daroval jsem peníze v rámci různých sbírek i formou DMS. Mohu si o ně snížit daňový základ?

Daňový základ si můžete snížit, jestliže je váš dar nejméně 1 000 korun a nejvýše 30 procent základu daně. Platí přitom, že se jednotlivé dary mohou sčítat. Podmínkou však je, že od příjemců daru budete mít potvrzení, což v případě pouličních sbírek ani DMS není pravděpodo­bné. Pokud jste však posílal peníze přes účet, oslovte příjemce s prosbou o potvrzení. Nestihl jste však termín 15. února, dokdy bylo třeba předat podklady mzdové účtárně zaměstnava­tele; jestli chcete dar uplatnit, budete si muset podat daňové přiznání sám.

Střídavá péče a zvýhodnění na děti Jsme rozvedení a děti máme ve střídavé péči. Jak na ně můžeme uplatnit slevu?

Podmínkou je, že rodiče neuplatní zvýhodnění současně: v daňovém přiznání musíte uvést takový počet měsíců, aby dohromady u vás obou a u jednoho dítěte nepřesáhl zvýhodňova­né období jeden rok. Zároveň k daňovému přiznání přiložte vy i vaše bývalá manželka prohlášení, v němž uvedete, na které měsíce kdo z vás zvýhodnění uplatňuje.

Konzultace: Blanka Marková, Ekofi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia