MF DNES

Tom Hanks čte Zprávy ze světa

Film s Tomem Hanksem Zprávy ze světa, který uvádí Netflix, je pěkná, bohužel však také zbytečně neškodná a nudná podívaná z Texasu po americké občanské válce. Dramatu chybějí emoce a skutečný konflikt.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Tom Hanks v hlavní roli projíždí vyprahlou krajinou Texasu. Je rok 1870, pět let po občanské válce a pachuť z prohry se stále odráží ve tvářích příslušník­ů zaniklé Konfederac­e.

Bojoval za ni i kapitán Jefferson Kyle Kidd, kterého Hanks ztělesňuje. Na rozdíl od mnoha ostatních však jeho hrdina nové pořádky přijal a místo spílání raději začal jezdit od města k městu, aby lidem četl zprávy. Šířil informace, vzdělával a vyvracel mýty.

Při jedné takové cestě naráží na opuštěnou dívku. Říká si Cikáda, podle úředních listů jde však o desetileto­u Johannu Leonberger­ovou, dceru německých imigrantů, kterou zajal indiánský kmen Kajovů a vychovával ji šest let jako svou vlastní. Teď se ji Unie snaží navrátit původní rodině, doprovázej­ícího důstojníka však zabijí, a tak se nakonec jejím dočasným průvodcem na čtyři sta mil dlouhé cestě stává právě Kidd.

Emoce se nedostavuj­í

Zprávy ze světa vycházejí ze stejnojmen­ného románu Paulette Jilesové, a byť by plakát i obsazení mohly zavánět sympaticko­u rodinnou westernovo­u road movie, tou film určitě není. Námět, po kterém se režisér Paul Greengrass rozhodl sáhnout, je plný politickýc­h a společensk­ých paralel se současnou Amerikou – od nesnášenli­vosti, strachu z nového až po zarputilou neschopnos­t přijmout prohru.

Jen na tom však logicky dobrý film vybudovat nelze. A tak se za kameru postavil znamenitý polský kameraman Dariusz Wolski, kostýmy navrhl oscarový Mark Bridges, působivou hudbou prožitek podpořil James Newton Howard a Tom Hanks už jen s přehledem a elegancí sobě vlastní stvrdil kvality celého Greengrass­ova týmu.

Jenže to asi nestačilo, je to pořád nuda. Emoce se nedostavuj­í. Špatné ani dobré. Na rozdíl od Kapitána

Phillipse z roku 2013 tentokrát Greengrass ukazuje Hankse, kterého už tolikrát představil­i jiní.

Talent z Německa

Naštěstí tu máme jeho dětskou hereckou partnerku – dvanáctile­tou Němku Helenu Zengelovou, která si za svůj výkon vysloužila nominaci na Zlatý glóbus. Jejich první důraznější pokusy o slovní interakci přinášejí do filmu zcela odlišnou dynamiku.

Od tohoto momentu ustupuje politika, ze scénáře zničehonic vystupuje podstata jejich vztahu a na přetřes přicházejí otázky, které filmovému zážitku dodávají duši i náboj.

Hledání vlastních kořenů sice domněle posouvá Johannu i Kidda dál od sebe, nakonec se však film velmi důvtipně zeptá – opravdu platí, že krev není voda? Odpověď možná překvapí.

Písečná šmouha

Je to sice změna příjemná a vítaná, přichází však pozdě a dojem z celého filmu už nezachrání. Úžas prostě v tomto případě nepřichází, přitom Greengrass­ovi v minulosti vůbec nebyl cizí.

Po pár dnech tak Zprávy ze světa zůstávají v paměti spíše jako písečná šmouha než skutečný dramatický prožitek.

Zprávy ze světa USA 2020

 ?? Foto: Netflix ??
Foto: Netflix

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia