MF DNES

Rány, slzy, za prohru dohola. Co se skrývá za ženským tenisem

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Filmařsky sice nikterak neoslní, zato však má dokument Víta Olmera Bílý fenomén, jehož premiéru dnes odvysílá ČT2, dvě nesporné výhody. Jednak vynechává nejslavněj­ší české tenistky v čele s Petrou Kvitovou, kde by se nutně opakoval, jednak právě prostředni­ctvím méně hvězdných tváří může odvrácenou stranu sportovní slávy pojmenovat výstižněji.

Vydělává jen stovka

Místy se blíží více hororu než pohádce, zvláště když dojde na příliš ctižádosti­vé rodiče malých tenisových nadějí. Že se jednou na kurtu „popral Srb s Rumunem“, zní ještě úsměvně, horší je však svědectví „coby osmiletá jsem plakala, když jsem slyšela, jak tam po sobě rodiče řvou“. A co víc, někteří své děti za prohru trestají, ponižují, dokonce prý bijí, jistý nespokojen­ý tatínek ostřihal dceru dohola.

Podle aktérů dokumentu láká rodiče vidina velkých peněz, které se na turnajích točí, jenže je vydělává pouze stovka nejlepších. Jak tu názorně zazní, rozdíl mezi 99. a 114. místem žebříčku, matematick­y zanedbatel­ný, je ve skutečnost­i propastný. Navíc hráčka musí vydělat i na svůj tým, přičemž jen osobní trenér přijde na osmdesát tisíc plus veškeré náklady, letenky, hotely.

Právě okamžiky, kdy se zpovědi tenistek drží věcných, prozaickýc­h a konkrétníc­h motivů, patří k nejzajímav­ějším. Otázky, které jim klade Simona Chytrová, občas lehce zavánějí bulvárem, počínaje romancí

Lucie Šafářové s hokejistou Tomášem Plekancem a konče bulimií Daniely Bedáňové líčící, že „jsme herečky, nedáme na sobě nic znát“.

Na druhé straně tak dovede Chytrová povzbudit důvěru svých hrdinek, kdykoli otevřeně popisují dril – „obrečela jsem, když jsem místo hraní s panenkami musela jít běhat“, stesk z osamělého cestování, zdravotní potíže, izolaci od běžného života či posun rolí v rodině nejen u otců trenérů. Třeba Sandra Kleinová, dcera herečky Andrey Čunderlíko­vé, při tréninku vlastních dcer zjišťuje, že to ničí vztahy. A Karolína Muchová zase zmiňuje urážky od fanoušků, kteří za nezdar dovedou hrozit i smrtí.

Kluci versus holky

Jasnou odpověď na zdroj úspěchu českého ženského tenisu ani Bílý fenomén nenajde, jeden z citovaných možných důvodů však alespoň pobaví: „Kluky si totiž rozebere fotbal a hokej.“A že jsou pak „holky“na kurtu lepší? „Nám to tak vyhovuje,“smějí se hráčky.

Bílý fenomén ČT 2021

 ?? Foto: Česká televize ?? Simona Chytrová (vlevo) s nadějnými tenistkami.
Foto: Česká televize Simona Chytrová (vlevo) s nadějnými tenistkami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia