MF DNES

Raper Grey256 trýzní uši balastem pubertální pózy

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Mládenec nosící přezdívku Grey256 má být jedním z největších talentů tuzemské hiphopové scény.

V čem však spočívá jeho talent? V neuvěřitel­ně protivném hlasovém projevu? Nebo prostě v tom, že dokáže svým „rapováním“oblbnout co největší množství dorostenců a dorostenek, kteří pod jeho videa na YouTube píší uvzdychané výplody o tom, že „bomba“, „ségra na mě řve, ať pustím i něco jinýho“, „tohle je o tak moc lepší, než jsem čekala“, případně „wow, dobře zajebal“. Nepochybně.

Myslí to vážně?

Hned první skladba desky Sláva nejhorší droga Stavy vyděsí. To když Grey256 poprvé otevře ústa, ozve se lajdácká výslovnost a chrlení slovního balastu „viš jak, viš co, zapalim to tády, furt dokola se ptám se ptám se ptám...“a tak podobně.

Sdělení nula, na hudební podkres se není možné soustředit, všechno přebije otravně přežvykují­cí interpret a podobně se projevujíc­í kolegové Dorian, Psycho Rhyme a další. Zhruba u skladby Vztek začnete propadat pocitu zoufalství.

„Hromadí se ve mně vztek/nelezu k noze nejsem pes“, zní a dál se tu vypráví něco o tik toku, zní nějaká ta ostřejší slůvka a pak samozřejmě taky „bejbe“a „flow“. Anglismy, opěvování vlastního alter ega, póza, pubertální vztek a vzdor s bryndáčkem kolem krku.

Opravdu tohle celé někdo myslel vážně? Není to jen na první dobrou ne zcela rozpoznate­lná parodie? Tohle že je někdo schopen a ochoten si dobrovolně, dokonce opakovaně pouštět?

Hudba jako zbytečnost

Nejspíš ano, vidím hloučky mládežníků před obchodním centrem s plechovkam­i energy drinků u rtu. Z mobilů jim zní podobný zvukový odpad a oni si u toho připadají náramně „krutě“. Někdo tu hovoří jejich jazykem.

Jalovým, prázdným, zaplevelen­ým „trendy“výrazivem a slovními tiky. Zbytečnost. Hudba pro lidi, kteří hudbu neposlouch­ají, nevnímají, nepotřebuj­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia