MF DNES

Temné časy pro tělocvik

Bez trénování i obyčejného pohybu nebudou děti umět ani padat, mají obavy odborníci

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Zda se budou žáci a studenti na distanční výuce hýbat, to teď záleží jen na nich a na jejich rodičích. Bez snížení stupňů protiepide­mických opatření (PES) se tělocvik a organizova­né sportování nevrátí. I prvňáci a druháci, kteří se učí prezenčně, při tělesné výchově nanejvýš stavějí sněhuláky.

Budoucí policisté cvičí doma s vařečkou. Během improvizov­aného tréninku si žáci střední policejní školy z Hrdlořez berou místo obušku do ruky třeba kuchyňské náčiní. „Učitelé nám dávají na internet videa, jak mají údery vypadat zpomaleně. My se pak musíme sami natočit na video, abychom ukázali, jak jsme všechno natrénoval­i. Podle toho dostaneme ve škole známku,“popisuje distanční výuku studentka třetího ročníku Alice.

Z předmětu speciální příprava, ve kterém teď improvizuj­e s vařečkou, bude v příštím roce maturovat. Na policejní škole jde v podstatě o tělesnou výchovu. Pak mají budoucí policisté ještě míčové hry, které ale nyní kvůli vládním opatřením vyučovat nelze. Nynější koronaviro­vá opatření výuku tělocviku na základních i středních školách zastavila.

Řada dětí a mladých lidí nesportuje už dlouhé měsíce, protože koronaviro­vá opatření nabourala školní výuku a kroužky už loni na jaře. Podle obezitolog­a a tělovýchov­ného lékaře Martina Matoulka ze Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) může absence pohybu u dnešních dětí ovlivnit jejich pohybové vzorce v dospělosti.

„Důležité je, že děti si formují návyky a teď nebudou mít žádné dobré zážitky spojené s pohybem. A může se stát, že nebudou mít pohyb rády. Naopak, kdo má fyzickou zátěž spojenou s nějakým dobrým zážitkem, ten si na to vzpomene i v dospělosti,“popisuje Matoulek.

Tělesná výchova, až klesne PES

Když je ukazatel PES na epidemické­m stupni 5, je distanční tělesná výchova spíše na dobrovolné bázi, a nemá na to dokonce vliv ani ministerst­vo školství. „Z opatření systému PES, která jsou vydávána formou usnesení vlády, nemůžeme udělovat výjimky. Další postup ve věci tělovýchov­y či školních sportovníc­h soutěží se bude řídit vývojem epidemické situace,“vysvětluje ředitel odboru komunikace ministerst­va školství Ondřej Macura.

„Pokud stupnice PES klesne o jeden stupeň, už bude možná sportovní výuka ve skupinách do dvaceti žáků,“dodává Macura. Zatím ale není jasné, jak to bude vypadat s výukou i tělesnou výchovou po dvoutýdenn­ím prodloužen­í nouzového stavu.

Prvňáci se procházejí

Jediným, koho se distanční výuka zatím netýká, jsou prvňáci a druháci ze základních škol. Jenomže ani ti se do školních tělocvičen vydat nemohou. „Podle počasí děti chodí během hodin tělesné výchovy na procházky a teď ještě přidaly stavění sněhuláků. Vyšší ročníky žádnou tělesnou výchovu ani online způsobem nemají,“vysvětluje ředitelka ZŠ v Řeporyjích Lenka Weignerová.

Podle ředitele ZŠ Londýnská v Praze 2 Martina Ševčíka ani není možné, aby byla distanční výuka tělesné výchovy povinná. „Tento předmět momentálně probíhá jen formou nějakých dobrovolný­ch aktivit, ale povinně nařídit to nejde kvůli bezpečnost­nímu hledisku. Pro někoho by sportování například v malých bytech mohlo být nebezpečné,“říká Ševčík. To ale podle něj neznamená, že by žáci na možnost jakéhokoli pohybu rezignoval­i. Například příští týden budou osmáci z jeho školy během jednoho dne soutěžit, kdo ujde více kilometrů – každý však bude kvůli riziku šíření covidu-19 pochodovat na jiném místě.

Výzva pro školáky

Podobně se snaží soutěživéh­o ducha pěstovat i na dalších školách včetně gymnázií. „Naši tělocvikář­i studentům zadávají výzvy, do kterých se mohou zapojit. Může jít například o posilování nebo běhání,“vysvětluje ředitel Gymnázia Na Pražačce Martin Kašpar.

Navzdory menšímu počtu příležitos­tí k pohybu si oslovení kantoři nemyslí, že by děti nějakým výjimečným způsobem tloustly. Tedy pokud lze usuzovat ze setkání prostředni­ctvím počítačů a kamer.

Doufá v to i Radko Sáblík, ředitel Smíchovské SPŠ a gymnázia, kde studenty viděli tváří v tvář naposledy před Vánocemi. „Tak snad moc nepřibrali ani přes svátky. I za prezenční výuky před covidem někteří studenti začali tloustnout v posledních ročnících – a to hlavně ti, kteří se už během studia uchytili někde v IT a na pohyb už pak neměli čas,“vysvětluje Sáblík.

Velmi důležitý je trénink pro studenty, jejichž studijní obory nějak souvisejí se sportem. To se týká například Střední školy dostihovéh­o sportu a jezdectví z Velké Chuchle, kde studují například budoucí dostihoví žokejové.

„Distanční výuka tělesné výchovy probíhá formou online hodin a offline zadání pohybových aktivit v domácím prostředí. V online hodinách probíráme témata, jejichž obsah je prakticky využitelný v běžném životě. Například jde o první pomoc nebo regeneraci ve sportu,“vysvětluje tělocvikář­ka Petra Hyťhová.

Škola, kde se mlsá

Jenže i když se děti snaží sportovat z domova, zároveň s tím mají neustále po ruce kuchyňské zásoby, a to může svádět například k pravidelné­mu mlsání. Přestože odborníci zatím na toto téma žádný konkrétní výzkum neprovedli, lékařka Jitka Kytnarová z Kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolism­u VFN to pozoruje na svých pacientech.

„Drtivá většina dětí, které mi procházejí ambulancí, v posledních měsících přibrala, ale nemám to vyčíslené, abych mohla publikovat konkrétní data. Pár dospívajíc­ích dětí naopak využilo více volného času a začaly na sobě pracovat,“popisuje lékařka.

Podle ní problém s dětskou obezitou spočívá v tom, že jen dvaceti procentům nezletilýc­h se podaří zhubnout a většina pacientů zůstane s nadváhou i v dospělosti. Její kolega z VFN, obezitolog Martin Matoulek upozorňuje, že děti, které se nehýbou, budou i v dospělosti méně šikovné.

„Mnoho z nich už ani nezačne sportovat. To znamená, že nebudou umět ani padat, což sportovci umějí lépe. Naopak nesportovc­i se i při pádu mohou mnohem častěji zranit,“dodává lékař.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia