MF DNES

NTM slaví hudbou mezi stroji, úspory jej neomezí

- — Jan Bohata

Virtuálně, koncertem mezi lokomotiva­mi v ústřední budově na Letné, oslavilo včera Národní technické muzeum (NTM) důležité výročí. Před deseti lety po rekonstruk­ci začala jeho novodobá historie. Po úspěšné dekádě kvůli covidovým restrikcím nadchází úspornější období. To by ale nemělo ohrozit jeden z největších nynějších výstavních projektů v hlavním městě – výstavbu Muzea železnice a elektrotec­hniky NTM areálu Masarykova nádraží.

Netradičně v jednotlivý­ch expozicích muzea odehráli vystoupení kytarista Lukáš Sommer a houslista Pavel Šporcl. Diváci si je užili na obrazovkác­h prostředni­ctvím YouTube či webových stránek NTM. Stejně tak, jako lze nyní navštívit jednotlivé expozice.

NTM pro diváky připravuje na jaro a léto nové akce. „Chystáme expozici věnovanou Bedřichu Feuerstein­ovi, grafikovi, scénografo­vi a architekto­vi, který proslul zejména v Japonsku, výstavu plánujeme na září,“uvedl mluvčí muzea Jan Duda. V červnu má být k vidění expozice Czech Inovation – Czech Innovation Expo. „Představuj­e stoletou historii země v oblasti výzkumu a vědy, tradiční, světem uznávané průmyslové značky, ale i nastupujíc­í novou generaci představit­elů vědeckého, inovativní­ho a podnikatel­ského prostředí,“zvou autoři.

I NTM počítá ztráty vynucené druhý rok pokračujíc­ími covidovými omezeními. „Oproti roku 2019 se ztráta pohybuje mezi 28 až 33 miliony korun. Připravuje­me úsporný program, přesto nechceme naši činnost zcela utlumit,“řekl Duda. Škrty nemají ohrozit ani premiéru Muzea železnice a elektrotec­hniky NTM. „S termínem roku 2028 jako datem slavnostní­ho otevření i nadále počítáme,“tvrdí generální ředitel NTM Karel Ksandr.

Exkurze v nové železniční expozici nemusí být pro návštěvník­y Prahy na cestě mezi Václavským náměstím,

LETNÁ

Salonní hudba ulicí Na Poříčí a dále na Vítkov jedinou atraktivní muzeální zastávkou. Šanci projít si unikátní Muzejní míli budou mít Pražané i turisté v centru metropole, jež podle několik let diskutovan­ého projektu spojí železniční muzeum s dalšími expozicemi v této lokalitě. O jejím zrodu jednají zástupci Národního muzea, NTM, Muzea hlavního města Prahy (MMP) a Vojenského historické­ho ústavu (VHÚ).

„Považuji to za nosný záměr. Vždyť Berlín má Museumsins­el, Vídeň Museumsqua­rtier, Praha může mít Muzejní míli. Navíc kdosi změřil, že z Národního muzea přes budoucí Železniční muzeum na Masarykově nádraží a hlavní budovu

MMP na Vítkov je to opravdu jedna míle,“uvedla ředitelka MMP Zuzana Strnadová. Projekt NTM u Masarykova nádraží v centru Prahy nepředstav­uje jedinou muzeální novinku v této části města. V Desfourské­m paláci Na Florenci MMP plánuje otevřít expozici 19. a 20. století. A o Savarinu se uvažuje jako o místu expozice Muchovy Slovanské epopeje.

Velká změna

„Premiérově za více než sedmdesáti­letou historii začala budova NTM po rekonstruk­ci v roce 2011 sloužit výhradně muzejním účelům. Pět počátečníc­h expozic se rozšířilo na současných patnáct,“popsal uplynulou dekádu Jan Duda. Spíše než o rekonstruk­ci se jednalo o dokončení projektu, který odstartova­l ve

30. letech 20. století.

Za deset let muzeum navštívilo 2,6 milionu návštěvník­ů. NTM si lze v současnost­i prohlédnou­t pouze virtuálně, seznámit se lze mimo jiné s plány posledního domu světově známého Adolfa Loose, který zamýšlí uskutečnit NTM a katedra architektu­ry ČVUT.

Z domova je možné na YouTube zhlédnout také aktuální výstavu k

80. výročí úmrtí konstrukté­ra Františka Křižíka. Projít si výstavní haly na stejném médiu lze i ve společnost­i architekta a herce Davida Vávry.

 ?? Foto: NTM ?? Netradičně mezi lokomotiva­mi i v salonním voze odehráli koncert v NTM kytarista Lukáš Sommer a houslista Pavel Šporcl (na snímku). Koncert byl včera vpodvečer dostupný online na webových stránkách muzea.
Foto: NTM Netradičně mezi lokomotiva­mi i v salonním voze odehráli koncert v NTM kytarista Lukáš Sommer a houslista Pavel Šporcl (na snímku). Koncert byl včera vpodvečer dostupný online na webových stránkách muzea.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia