MF DNES

Piknik. A pak bitva

Karolína Muchová potvrzuje věštby znalců. Už je ve čtvrtfinál­e Australian Open Nejlepším cizincem v Polsku je Pekhart

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Kdysi měly v Olomouci společnou tenisovou trenérku. Taky Karolínu Muchovou vedla maminka Barbory Štefkové. Ty dvě prý byly jako sestry a vědí o sobě skoro všechno. Teď si mladé dámy užívají krásy léta v Melbourne... Když tedy mají chvilku volna.

Do Austrálie je totiž nepřitáhla záliba v turistice, nýbrž práce a další šance Muchové blýsknout se na jednom z nejslavněj­ších turnajů.

Znalci i běžní fanoušci opěvují pestrý a zábavný styl čtyřiadvac­etileté Češky, které Štefková u protinožců pomáhá. A mnozí jí předvídají báječnou budoucnost.

Včera Muchová předložila další důkaz, že zmíněné věštby nejsou jen bláhovými představam­i. Po znamenitém výkonu přemohla šestnáctou nasazenou Belgičanku Mertensovo­u 7:6, 7:5 a poprvé se protloukla do čtvrtfinál­e Australian Open.

Zase se trochu přiblížila úplné světové špičce a teď se před ní tyčí kolosální výzva. Ve středu se na rozpáleném betonu v Melbourne Parku střetne s domácí Bartyovou, žebříčkovo­u jedničkou a jednou z nejvážnějš­ích kandidátek na titul.

Makej dál, budeš dobrá!

Dosud se utkaly pouze jednou, ve třetím kole US Open 2018, kde kvalifikan­tka Muchová upoutala senzačním triumfem nad Španělkou Muguruzaov­ou. V partii s Bartyovou jí po náročném programu chyběly síly, podlehla 3:6, 4:6.

„Na poslední chvíli nás kvůli počasí přehodili z velkého kurtu na malý,“vzpomínala Muchová. „Hrály jsme hezký zápas. Ona mě pak u sítě povzbuzova­la, abych makala dál, že se můžu dostat až na vrchol, což od ní bylo milé.“

Taky Bartyová si vybavuje, jaký dojem na ni za umělého osvětlení na zastrčené pětce udělala takřka neznámá Češka, tehdy číslo 202 na žebříčku. „Šla jsem do šatny a říkala

svému kouči: Hele, ta Karolína to fakt umí. Je zatraceně dobrá.“

Muchová od té doby pozoruhodn­ě dozrála. V pořadí WTA Tour se vyšvihla do Top 30. Postoupila do čtvrtfinál­e Wimbledonu 2019. Loni ve čtvrtém kole US Open jen těsně podlehla Bělorusce Azarenkové.

V Austrálii minulý týden vyřadila Lotyšku Ostapenkov­ou, pařížskou šampionku z jara 2017, i bývalou jedničku Plíškovou.

„Vyplácí se mi soustavná práce s výbornými lidmi,“tvrdí o týmu, do něhož patří tenisový kouč Kotyza, kondiční trenér Blažek, fyzioterap­eut Novotný či manažer Petera.

S Kotyzou pilně piluje údery a taktiku. S Blažkem a Novotným koncepčně připravuje dříve dosti zranitelné tělo na série namáhavých mačů.

V minulých dvou partiích předvedla, že se může opřít taky o pevnou mysl. Proti Plíškové otočila ve druhém setu skóre 0:5 na 7:5. Proti Mertensové povstala v první sadě ze stavu 0:4 i 2:5. V klíčových situacích nepanikaři­la, mazala z paměti nepovedené výměny, nebála se a naopak tasila ty nejlepší údery.

Hody na ručníku v parku

Už dřív si vyžádala rady od odborníků na sportovní psychologi­i. Na podzim se po porážce od Mertensové v Ostravě dohodla s Kotyzou, že znovu posílí hlavu.

„Měla jsem určité výkyvy. Ale od té doby to funguje skvěle, se svým mentálním koučem jsem spokojená, cítím pozitivní změny,“tvrdí.

I proto už na nejprestiž­nějších akcích není jen zábavnou postavičko­u úvodních dní. Pro hvězdy se stává opravdu vážnou hrozbou.

I proto se od jejího zápasu s australsko­u národní hrdinkou nečeká jen atraktivní podívaná. Může vypuknout tuhá bitva. „To bych ale musela předvést svůj nejlepší tenis,“uvědomuje si Muchová.

Než se pustí do křížku s Bartyovou, ráda by si trochu oddechla.

Už sice se Štefkovou a fyzioterap­eutem Sanchizem nemůže večeřet v restaurací­ch, jelikož jsou od pátku z obav ze šíření koronaviru zavřené. I tak si poradí.

„Bydlíme v hezkém apartmánu, jsme bezva parta. Vyrážíme na procházky. Jsme rádi, že je hezké počasí a jsme na čerstvém vzduchu.“

„Parky s jezírky jsou nádherné, takže si vždycky vezmeme ručník, koupíme si jídlo do krabiček a uděláme si piknik. Je to super!“

Štefková, donedávna profesioná­lní hráčka, podporuje v Melbourne kamarádku po sportovní i lidské stránce. Plní též roli spojky s Evropou. Do Austrálie se vydala „last minute“poté, co Kotyzu skolil covid.

„Nějakou dobu jsme se s Bárou vídaly míň, ale v posledních letech jsme zase ve větším kontaktu. Je skvělé mít s sebou někoho tak blízkého,“lebedí si Muchová. A doufá, že čtvrtfinál­e pro ni na Australian Open není konečnou stanicí. Český fotbalista Tomáš Pekhart z Legie Varšava byl vyhlášen nejlepším cizincem polské ligy za loňský rok. Jednatřice­tiletého útočníka a lídra tabulky střelců Ekstraklas­y v tradiční anketě ocenil fotbalový týdeník Pilka nožna. „Tady v Polsku je to velká věc, něco jako galavečer Zlatý míč v Česku. Beru to jako velkou poctu,“řekl Pekhart. (ČTK)

 ??  ?? Poslední Češka Karolína Muchová v osmifinále vyřadila Belgičanku Mertensovo­u 7:6, 7:5 a zítra vyzve domácí Bartyovou. Foto: ČTK
Poslední Češka Karolína Muchová v osmifinále vyřadila Belgičanku Mertensovo­u 7:6, 7:5 a zítra vyzve domácí Bartyovou. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia