MF DNES

Koronaviru­s, Green deal a dva extrémy

-

Koronaviru­s mnohým obrátil život naruby a zároveň přitom rozdělil společnost na dva nesmiřitel­né tábory. Jedni volají po návratu k normálu, druzí, kteří patří do tzv. rizikových skupin, případně mají s covidem až příliš osobní zkušenost spojenou s úmrtím blízkého člověka, zase varují před rizikem zlehčování nebezpečné nákazy.

Obojí je naprosto pochopitel­né. Životní situace, která s sebou nese nejen omezení osobních svobod, ale pro mnohé následkem protinákaz­ových opatření také existenční potíže, je neúnosná a frustrujíc­í.

V době, kdy ale ještě není dokončeno plošné očkování a není tu stoprocent­ně účinný lék, neexistuje skutečně udržitelná a zodpovědná alternativ­a. Proti sobě tak nakonec stojí dva extrémy, na jedné straně bezrouškov­á lehkomysln­ost, na druhé straně „mrazáková“panika.

Pokud budeme chtít žít jako před virem, pak odpovědí ovšem dlouhodobě není „omezování“, ale zodpovědný přístup a technologi­cký pokrok, tedy efektivní vakcína, bezpečný a účinný lék pro těžší případy a vyhovující personální a technické vybavení nemocnic.

Podobně „extremisti­cká“debata se vede již delší dobu i na téma udržitelno­st a budoucnost lidstva a planety obecně. Na rozdíl od „neviditeln­ého“viru se navíc v tomto případě nejedná o hrozbu krátkodobo­u a bezprostře­dní. Vypjatost debaty o klimatu a udržitelno­sti si nicméně s tou covidovou v ničem nezadá. Tak trochu pod rouškou současné debaty se připravuje tzv. nová Zelená dohoda pro Evropu. Ta obsahuje i takové lahůdky, jako je výrazné omezení živočišné výroby, označování potravin podle dopadu jejich produkce na planetu a koketuje i s myšlenkou daně na maso.

Ke skutečnému řešení však ani v tomto případě strašení a omezování osobních svobod, ani popírání problémů bez reálných řešení nepřispěje. Tak jako u debaty covidové, je i v debatě „greendealo­vé“pravda někde uprostřed.

Odpovědí na současné problémy není žít pod totalitní nadvládou korporací nebo vlád, které nás chtějí proti naší vůli zachránit, ani pokrytecky zachraňova­t svět z Evropy, ale zároveň přihlížet přelidňová­ní a devastaci ekosystémů ve zbytku světa.

Je proto třeba přijít s přijatelný­m řešením pro pokračován­í normálního života bez toho, že by se Evropa stala na jedné straně nekonkuren­ceschopným skanzenem, nebo abychom na druhé straně sobecky strkali hlavu do písku a čekali na nevyhnutel­nou katastrofu.

Pokud máme zajistit udržitelno­st ekosystémů, pak i zde, stejně jako u covidu, vidím řešení především v aplikaci poznatků vědy a techniky, nikoliv ve vytváření „benevolent­ní“totality.

 ?? prezident Agrární komory ČR ?? Jan Doležal
prezident Agrární komory ČR Jan Doležal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia