MF DNES

Co jsou ostatní příjmy

-

A – Takzvaná příležitos­tná činnost

Příklady: zahrádkář prodá nadúrodu kedluben, rajčat, meruněk, jablek..., chovatel prodá štěňata, koťata..., maminka připraví výzdobu na školní akademii, tatínek vyrobí za dobrou cenu police do školní klubovny, ajťák udělá na zakázku webové stránky, kutil opraví starou komodu, žena ušije maturitní šaty sousedčině dceři, soused vypomůže se stavbou pergoly, důchodce poseká sousedce zahradu, majitel za úplatu zapůjčí živnostník­ovi speciální šicí stroj, včelař prodá med – zde úplně neplatí třicetitis­ícová hranice osvobození: stačí, když včelař nemá víc než 60 úlů a neprodává nic jiného než med (tedy neprodává oddělky, medovinu, propolis, matky, vosk...).

B – Prodej nemovitost­í

Uvádět nemusíte nemovitost­i, které nejsou zapsané v obchodním majetku firmy a jež jste současně vlastnili více než pět let nebo v nich bydleli déle než dva roky (údaje platí pro rok 2020). Pokud jste nemovitost zdědili a obratem ji prodáváte, ani tehdy to nemusíte do daňového přiznání psát – počítají se totiž i roky, po které v nemovitost­i bydlel (či ji vlastnil) zůstavitel.

C – Prodej movitých věcí

Prodej vlastních osobních věcí danit nemusíte. Výjimkou jsou auta, lodě a letadla – kdybyste je prodávali do roka od jejich nabytí, případný zisk danit budete. Příkladem může být třeba auto, které vyhrajete v loterii, ale protože ho nepotřebuj­ete, prodáte ho. Pozor na internetov­ý prodej: když na nějakém bazaru prodáte kabelku, která se vám okoukala, není to problém. Pokud však prodáváte kabelky každý týden, mohlo by to finančnímu úřadu připadat podezřelé – museli byste doložit, že nejde o skryté podnikání.

D – Prodej cenných papírů

Pokud cenné papíry prodáte do tří let od doby, co jste je nabyli, musíte je uvést do daňového přiznání, jestliže jste je odprodali za více než 100 000 korun.

E – Příjmy z převodu

Typicky příjem z převodu družstevní­ho bytu. Pokud jste vy nebo vaši příbuzní (v případě dědictví) podíl vlastnili déle než pět let (od roku 2021 to bude 10 let), uvádět jej v daňovém přiznání nemusíte.

F – Jiné ostatní příjmy

Sem patří například příjmy ze zděděných autorských práv. Ale hlavně dodaňování předčasně vypovězené­ho penzijního připojiště­ní či životního pojištění. O jejich platby si lze snížit základ daně a zároveň jsou částky, které odvádí zaměstnava­tel, od daně osvobozené. Dřívějším zrušením smlouvy však dochází k porušení podmínek, osvobození zaniká a uplatněná výhoda se stává příjmem, který je třeba zdanit. Je nutné dodanit uplatněné slevy za 10 let zpátky – zvýšíte si o ně daňový základ za rok, kdy došlo k porušení podmínek.

G – Bezúplatné příjmy

Dědění a dary v příbuzensk­é linii do daňového přiznání psát nemusíte, stejně jako dary od někoho, s kým sdílíte společnou domácnost a jste na sebe odkázáni výživou. Pokud však dostanete od někoho „cizího“dar v hodnotě vyšší než 15 000 korun, přiznat ho musíte.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia