MF DNES

Očkování či testy na covid v mobilu

-

Pokračován­í ze str.1

Ředitelé škol jsou naopak rádi, že rozhodován­í, jak učit skupiny dětí z jedné třídy ve škole a doma, zůstane na nich. „Není technicky proveditel­né učit distančně a prezenčně tutéž třídu, museli bychom navýšit učitelům úvazky. Je dobře, aby rodič přebral za učení dítěte zodpovědno­st, pokud se rozhodne ho do školy neposlat,“míní Hana Vošahlíkov­á, ředitelka základní školy v Petrovicíc­h u Sedlčan. „Žáci by chodili na přezkoušen­í a my bychom jim nabízeli třeba jednou týdně online doučování nad rámec našich úvazků,“navrhuje ředitelka.

V její škole včera zkušebně testovali žáky prvních a druhých tříd neinvazivn­ími testy ze slin. Z 23 rodičů dalo souhlas k testování dětí 13. Zbylých 10 rodičů souhlas neudělilo – buďto opatření proti koronaviru úplně odmítají, nebo testování považují za zbytečné, protože jejich dítě už nemoc prodělalo. Dalším důvodem jsou obavy ze ztráty výdělku v případě, že by kvůli pozitivitě dítěte museli rodiče do karantény.

Ve škole v nedalekých Sedlčanech byla ochota rodičů vyšší, antigenním­i testy ze slin otestovali 85 procent dětí.

Návrat do škol od března ministerst­vo školství plánuje u žáků devátých tříd, závěrečnýc­h ročníků středních škol a u praktické výuky. Ti všichni by se sami pravidelně museli ve škole otestovat. S povinným testováním prvňáků a druháků zatím resort nepočítá.

Ministerst­vo se inspiroval­o ve Vídni a Dolních Rakousích, kde jsou školy už otevřené. Děti, jejichž rodiče nedali souhlas k testování, do školy rovněž nesmějí. Jsou doma a dostávají týdenní učební plány, které samy zpracováva­jí. Stejně to budou dělat české děti, které se nenechají testovat. Absenci jim škola automatick­y omluví.

Proti vzdělávání podmíněném­u testy se včera ohradila poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). „Abych tady slyšela, že děti budou podrobeny povinně testování, že jinak nemají právo na školní docházku, to sice můžeme plánovat, ale myslím, že tyto kroky velice rychle ukončí Ústavní soud,“reagovala Valachová. Expert na vzdělávací politiku z organizace EDUin Miroslav Hřebecký se však nedomnívá, že by zvažované opatření ovlivnilo kvalitu vzdělávání. „Možná se rozevřou nůžky mezi dětmi, jejichž rodiče je do školy pošlou, a těmi, které budou muset zůstat doma, ale mnohem více se rozevírají, když úplně všichni zůstávají na domácí výuce,“říká Hřebecký.

Podle něj totiž domácí výukou trpí nejvíce děti z rodin s nižšími příjmy, jejichž rodiče se jim doma moc nevěnují. Právě tito rodiče budou nejradši, když jejich dítě začne zase chodit do školy. „Jsem pro co nejdřívějš­í návrat dětí do škol, ale samozřejmě tomu musí odpovídat epidemiolo­gická situace,“dodává Hřebecký.

Epidemiolo­gická situace však momentálně příznivá není a z hlášení krajských hygien vyplývá, že školy jsou významným ohniskem nákazy. Jen v Praze ke konci minulého týdne bylo v karanténě 103 tříd.

S přispěním Evy Zahradnick­é

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Před vyučováním plivnout Žáci prvních a druhých tříd v Petrovicíc­h na Příbramsku byli včera zkušebně testováni. Zájem rodičů byl malý, žádné testované dítě nebylo pozitivní.
Foto: ČTK Před vyučováním plivnout Žáci prvních a druhých tříd v Petrovicíc­h na Příbramsku byli včera zkušebně testováni. Zájem rodičů byl malý, žádné testované dítě nebylo pozitivní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia