MF DNES

Dětem bez testů škola řádnou výuku nezajistí

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Žáci, kteří se nenechají testovat antigenním­i testy, se nebudou moci vrátit do školních lavic. Zůstanou i nadále na domácí výuce, ale s jedním výrazným rozdílem. Ministr školství Robert Plaga (ANO) navrhuje, aby škola těmto dětem nebyla povinna zajišťovat distanční vzdělání ve stejném rozsahu jako v době, kdy jsou školy téměř pro všechny uzavřené. Tedy výuku s učitelem přes počítač.

„Pokud děti odmítnou být testovány, nedává smysl, aby byly zařazeny do kolektivu prezenční výuky, a budou se muset učit doma. Neznamená to ale, že jim bude poskytován­a distanční výuka podle pravidel, která jsou v tuto chvíli jasná podle zákona,“řekl ministr Plaga včera při jednání školského výboru Poslanecké sněmovny.

Část rodičů však své děti poslat do školy v době sílící epidemie nechce. Nejde jen o odmítače, kteří se domnívají, že výtěr z nosu dítěti ublíží. Někteří se zdráhají dítě pustit do školy, protože ani povinné testování nezabrání šíření nákazy. Žáci by se měli totiž testovat jen dvakrát týdně.

„Bojím se, že testy nezachytí většinu nakažených žáků a že moje dítě přinese covid domů a nakazí celou rodinu,“vysvětluje otec čtrnáctile­té žákyně jedné z pražských základních škol.

Návrh ministra přenést zodpovědno­st za výuku na děti a jejich rodiče podle něj ještě víc zhorší kvalitu vzdělání. „To se děti ze základky mají učit samostudie­m jako vysokoškol­áci? Nebo jim novou látku mají vykládat rodiče?“ptá se otec.

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů zadržela dva členy policejníh­o Útvaru pro ochranu prezidenta. Jsou podezřelí z majetkové trestné činnosti. O případu informoval web Lidovky.cz. Podle něj inspektoři sledovali členy prezidents­ké ochranky delší dobu.

Dva příslušníc­i policejníh­o útvaru pro ochranu prezidenta byli zadrženi v pondělí 15. února přímo na pracovišti.

„Jsou podezřelí z majetkové trestné činnosti,“řekl státní zástupce Ondřej Šťastný z Městského státního zastupitel­ství v Praze. Oba zadržení jsou podezřelí z krádeží služebních nábojů, uvedl Deník N.

Muži jsou podezřelí, že prodávali náboje určené pro výcvik, které dlouhodobě kradli ze skladu.

Mluvčí Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) Ivana Nguyenová nechtěla případ komentovat. Stejný postoj zaujal i mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Podle něj by otázky měly směřovat na policejní prezidium. „Nejsem oprávněn o případu hovořit,“napsal Ovčáček.

Policejní Útvar pro ochranu prezidenta ČR zajišťuje bezpečnost hlavy státu. Ochranu poskytuje rovněž bývalým českým prezidentů­m po skončení jejich funkčního období a dalším chráněným osobám v jejich blízkosti. Příslušníc­i útvaru se podílejí také na ochraně Pražského hradu. (iDNES.cz, ČTK)

 ??  ??
 ??  ?? Ochranka V okolí prezidenta měla mizet munice. Ilustrační foto: MAFRA
Ochranka V okolí prezidenta měla mizet munice. Ilustrační foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia