MF DNES

Sbohem, říkají příbuzní blízkým aspoň online

- — Petra Klimková

Žena, která nemá zdravotnic­ké vzdělání, ale není jí vlastní lhostejnos­t. Právě taková stojí za ojedinělou službou, kterou poskytuje oddělení JIP na Kardiologi­cké klinice Fakultní nemocnice Olomouc příbuzným pacientů s covidem ve vážném stavu. Eva Součková na podzim sama zažila, jaké to je, přijít kvůli nemoci o blízkého a nemoci mu kvůli protiepide­mickým opatřením říct poslední sbohem. Proto se rozhodla s tím něco udělat.

Vedoucímu JIP navrhla, aby pacienty a jejich rodiny propojili online. Službu nyní denně obstarává.

„Vytrhla nám tím obrovský trn z paty. Naše oddělení se v tu dobu rozrostlo z osmi pacientů na patnáct, a i když přibyl i personál, kvůli komplikova­ným stavům nemocných byla pryč doba, kdy se jedna sestra mohla věnovat svým dvěma pacientům,“říká zdravotní sestra z JIP Karolina Kubová.

Eva Součková, která jinak pracuje jako koordináto­rka klinických studií, na oddělení přichází každý všední den a dvě hodiny tu není pro nikoho jiného než pro nemocné a jejich rodiny. Podle přání pacienta a příbuzných volí formu telefonick­ého hovoru nebo spojení prostředni­ctvím aplikace v tabletu. „Výhodou aplikace je to, že se hovor odehrává v zabezpečen­é síti nemocnice, a navíc se tak může propojit více rodin. Stalo se už, že online bylo i pět účastníků najednou,“vysvětluje.

OLOMOUC Omluvit se za chyby

Zprostředk­ovat kontakt se snaží například u pacientů, kteří jsou zaintubova­ní a lékaři se je snaží probudit z umělého spánku. Nejčastěji však asistuje u chvil nejtěžších – posledního rozloučení. „I když je umírající v umělém spánku, je pro rodiny důležité moct říct něco na rozloučeno­u. Často je to taky jediná možnost, jak se aspoň na dálku usmířit, omluvit se za chyby,“říká.

Na současnou častou přítomnost smrti na oddělení JIP si ještě nezvykly zdravotní sestry, těžké je to i pro Evu Součkovou, která se s ní jako nezdravotn­í pracovník nemocnice předtím přímo nesetkával­a. „Nejtěžší je to po víkendu, kdy očima přejíždím seznam pacientů a někteří lidé, kteří se mnou ještě v pátek komunikova­li, už tam nejsou,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia