MF DNES

Matkou zdravého dítěte po transplant­aci dělohy

- — Ivana Karásková

Vpražské Porodnici u Apolináře se narodila na konci ledna čtyřiatřic­etileté ženě s transplant­ovanou dělohou zdravá holčička. Podle přednosty Kliniky transplant­ační chirurgie IKEM Jiřího Froňka dává tento zákrok šanci na dítě i ženám bez vlastní dělohy.

Transplant­aci orgánů má člověk spojenou se zákroky, které zachraňují život. V tomto případě je tomu jinak, že?

Ano, náhrada dělohy se všem ostatním zákrokům velmi vymyká. Nejde o záchranu či prodloužen­í života jako v případech, kdy transplant­ujeme srdce, játra či ledviny. Náhrada dělohy umožňuje vzniknout dalšímu životu.

Jak celý proces probíhá?

V zásadě se neliší od ostatních transplant­ací. Během odběru je děloha dárkyně zbavena krve. Transplant­ační chirurg preparuje cévy, které orgán vyživují, a to v takové délce a kvalitě, aby bylo možné orgán napojit v těle příjemce. Než se tak stane, kontroluje­me a hodnotíme kvalitu transplant­átu. Šijeme pod mikroskope­m, a když pak pustíme svorky, děloha krásně zrůžoví. To je pro nás magický moment, na který se všichni těšíme, ale současně se ho i trochu obáváme. Tehdy se totiž ukáže, zda je vše v pořádku.

Kolik transplant­ací dělohy jste v IKEM už provedli?

Od roku 2016 zatím deset. Sedm bylo úspěšných a ve třech případech jsme museli dělohu zase odstranit. Každá operace obsahuje i rizika a s tímto zákrokem je stále minimum

Přednosta

Když žena porodí, náhradní dělohu jí zase odeberete?

Ano, v současnost­i platí, že děloha zůstává v těle pět let, a to kvůli riziku komplikací spojenému s užíváním imunosupre­siv, což jsou léky na tlumení reakce imunitního systému na cizí orgán. Naše studie připouští v rámci zmíněného intervalu až dvě gravidity.

Máte představu, kolik žen by v Česku takový zákrok potřeboval­o?

Jen rámcovou. Tyto ženy lze rozdělit na tři skupiny. Do té dominantní patří pacientky, které se narodí bez dělohy. Dále pak existují ženy, které třeba kvůli rakovině čípku o tento orgán přišly, a tu třetí tvoří pacientky, jež mají nefunkční dělohu. To jsou hlavně ty, které neotěhotní ani po opakovanýc­h pokusech o umělé oplodnění.

Dá se to vyjádřit nějakým souhrnným číslem?

Spočítali jsme, že by se v Česku mohlo jednat asi o tři tisíce žen, které by byly na tento zákrok vhodnými kandidátka­mi. Když jsme tento program rozjížděli, nebylo samozřejmě naším cílem ukázat, že něco takového svedeme. Nejdříve jsme si zjišťovali, zda by o transplant­aci dělohy měly ženy zájem, vyšlo nám, že by o to stála zhruba polovina z potřebných. Nicméně teď musíme počkat, až se trochu uklidní situace kolem covidu.

 ??  ?? transplant­ační chirurgie IKEM Jiří Froněk.
transplant­ační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia