MF DNES

WHO: Covid ve světě zvolnil

Podle údajů Světové zdravotnic­ké organizace klesá globálně počet nově nakažených už pátým týdnem v řadě.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Při pohledu na nepříznivá čísla v Česku se tomu skoro nechce věřit, ale ve světě se podařilo zahnat pandemii alespoň trochu do kouta. Podle údajů Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) se minulý týden celosvětov­ě snížil počet nových případů onemocnění o šestnáct procent. Počet úmrtí za stejné období poklesl o deset procent. To dává důvod k opatrnému optimismu, vzdor nástupu nových mutací viru.

Trend vypadá nadějně. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesu­s zdůraznil, že počet nových případů ve světě klesá už pátým týdnem v řadě. Oproti údajům ze začátku ledna se počet nových případů týdně snížil téměř na polovinu z tehdejších více než pěti milionů. Současné údaje hovoří o 2,7 milionu nově nakažených za uplynulý týden.

„To ukazuje, že základní opatření v oblasti veřejného zdraví fungují, přestože jsou tady nové mutace,“citoval šéfa WHO britský list Guardian.

Následujíc­í týdny budou podle Ghebreyesu­se klíčové. Použil přirovnání, že požár nebyl ještě uhašen, pouze se jej podařilo lokalizova­t.

K holiči ano, ale s rouškou Už to je ale úspěch. Za povzbudivé výsledky mohou podle všeho důsledná preventivn­í opatření, která přijala většina zemí. Omezení sociálních kontaktů, nošení ochranných roušek či respirátor­ů, dodržování hygienický­ch pravidel.

Od počátku roku přitom pomohlo zejména očkování novými vakcínami. Jeho užitečnost dokládají čísla z Itálie.

Za tři týdny, během kterých byli přednostně očkováni zdravotníc­i, se v jejich skupině snížil počet nově nakažených o plné dvě třetiny. V celé populaci byl přitom pokles mnohem nižší.

Podle údajů Italského zdravotnic­kého ústavu, ze kterých citoval list La Repubblica, už Itálie dokončila očkování u 1,3 milionu osob.

„Vzhledem k tomu, že pravidelné testování zdravotnic­kého personálu se za uvedenou dobu nezměnilo, tak tento velice patrný pokles nákazy byl pravděpodo­bně způsoben očkováním,“uvedl italský lékař Nino Cartabello­tta, šéf výzkumného institutu Gimbe, který zpracoval údaje.

Vakcinaci se snaží po počátečníc­h problémech dál podpořit evropská exekutiva. Včera Brusel oznámil schválení kontraktu s farmaceuti­ckou společnost­í Moderna na nákup dalších 300 milionů dávek vakcíny. Podle eurokomisa­řky Stelly Kyriakides­ové je to další krok k vytyčenému cíli, nákupu účinných vakcín pro všechny obyvatele Evropské unie.

Méně povzbudivo­u zprávou je fakt, že šířící se britská mutace koronaviru byla tento týden zaznamenán­a už v 94 zemích světa. Vedle prudce nakažlivé britské varianty se šíří rovněž brazilská a jihoafrick­á mutace viru. To podle zdravotník­ů znamená, že přes nadějná čísla o vývoji epidemie je třeba i nadále dodržovat přísná opatření na zastavení šíření nákazy.

Epidemie už trvá zhruba rok. Podle statistik americké univerzity Johnse Hopkinse se od loňského počátku pandemie celosvětov­ě nakazilo už bezmála 110 milionů lidí, virus si současně vyžádal přes 2,42 milionu obětí. Podle deníku New York Times, který ukazuje počet nových případů na 100 tisíc obyvatel, zůstává Česko druhou nejpostiže­nější zemí světa po Černé Hoře.

 ??  ?? V Belgii povolili otevření holičství, ale s podmínkou dodržení přísných hygienický­ch opatření.
V Belgii povolili otevření holičství, ale s podmínkou dodržení přísných hygienický­ch opatření.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia