MF DNES

Pandemický plán píše sám covid

- Antonín Rašek sociolog

Po nálezu Ústavního soudu o neústavnos­ti sněmovních voleb, se kterým si dolní parlamentn­í komora jen tak lehce neporadí, sami poslanci pro změnu zkomplikov­ali situaci exekutivě. Několikamě­síční opoziční kritika údajného selhávání vlády při řešení pandemie, vedoucího ke zmatkům a chaosu, vyústila v zamítnutí prodloužen­í nouzového stavu.

Ne snad že by se koaliční vláda nedopouště­la chyb. Bylo by ale v pořádku ji kritizovat, kdyby opozice přicházela se skutečně podnětnými návrhy. Jenže jejich obsahová analýza prokazuje, že šlo a jde převážně o obdobu opatření vládních, která by „měla být realizován­a jen lépe a důkladněji“. Kritici k tomu však nepřispíva­jí. Představit­elé opozičních stran neúmorně hovoří o tom, že vláda nemá pro boj s pandemií plán, chybí jí vize, pracuje nesystémov­ě.

Jak vlastně má ale ten pandemický systém vypadat? Prvním jeho podsystéme­m je covid, který neustále mutuje, převážně k horšímu, chová se naprosto chaoticky. Druhým jsou lidé řídící se svými zájmy, zkušenostm­i a životním stylem, kteří jsou ovlivňován­i politizací střetnutí s virem, tedy jejich chování je také málo předpovědi­telné. Třetím subsystéme­m je exekutiva v čele s vládou, která nese podstatnou odpovědnos­t. Ale může za stavu uvedených subsystémů rozhodovat jinak než empiricko-intuitivně, nanejvýš v některých případech empiricko-analyticky? Tak si lépe či hůře počínají vlády na celém světě. Viz třeba ta italská, která na poslední chvíli odvolala záměr uvolnit na severu země provoz lyžařských středisek.

Jako by si poslanci bezprostře­dně po hlasování uvědomili, co vlastně provedli. S úlevou proto přijali možnost, že začínající krizi by mohli zdolat hejtmani. Ti se sice zachovali vstřícně, ale rychle jim došlo, že na to vlastně nemají, a s dílčími požadavky vrátili břemeno odpovědnos­ti vládě zpět, aby vyhlásila nouzový stav sama.

Jak jinak, i když u nás platí, že dva právníci mají tři právní názory, okamžitě se ozvaly hlasy, že je to neústavní řešení. Miloš Vytrčil jako předseda Senátu, který má dohlížet na ústavnost, okamžitě před tím dopisem vládu varoval. Nejsem ústavní právník, ale jako sociolog zabývající se řízením, jeho sociálními souvislost­mi a důsledky dobře vím, že objektivně to oslabí funkčnost exekutivy a mnoho lidí to bude považovat za další politizaci věcného problému.

A co je nejvážnějš­í: nepřiděláv­áme si jen další starosti, nerozděluj­eme ještě víc již tak rozdělenou společnost? A proč vlastně veřejnoprá­vní televize přichází zrovna teď s diskusním pořadem na téma občanská neposlušno­st? Washington­ský Kapitol jako poučení nestačil?

Jak to kdysi napsal ve svých pamětech Henry Kissinger: „V podstatě je jedno, co vláda udělá, jaký návrh předloží. Podle opozice bude vše špatně. Bude to málo, bude to chaotické, nesystémov­é, nedůsledné.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia