MF DNES

Podvodníci lákají Čechy na investice do bitcoinu

-

PRAHA Na internetu a sociálních sítích se objevily podvodné stránky lákající na investice do bitcoinů a dalších kryptoměn. Útočníci usilují o finanční prostředky i osobní údaje obětí. Stránky lákají na zaručený postup známých a úspěšných osobností, jako je Petr Kellner nebo Elon Musk. Zneužívají zvýšeného zájmu o bitcoiny, jejichž kurz se od začátku roku zhruba zdvojnásob­il. Uvedla to antivirová firma Eset.

„Kampaně cílené na kryptoměny reagují na vývoj cen na burze přibližně s měsíčním zpožděním. Podobný vývoj jsme predikoval­i již v lednu,“uvedl vedoucí pražského výzkumného oddělení Esetu Robert Šuman.

Podvodné stránky se vyskytují ve více než 20 jazykových mutacích, včetně češtiny. Jsou přeložené velice kvalitně a působí poměrně důvěryhodn­ým dojmem. V Česku se objevily podvody se jmény Petra Kellnera,

Petra Čecha, Jaromíra Jágra nebo Jaromíra Soukupa a dalších. Podle Šumana je zřejmé, že útočníci sledují lokální aktuality a vybírají nové a nové vhodné osoby. Pro oběti i osobnosti, jejichž jméno je takto zneužito, je velmi složité se bránit.

Na falešné stránky se uživatel dostane po prokliknut­í reklamy. Ty jsou zadávány v rámci legitimníc­h nástrojů inzertního portálu společnost­i Google, mohou se tak zobrazit i na zcela nezávadnýc­h stránkách. Mezi časté argumenty reklam i stránek patří také to, že zneužitá osobnost prozradila jakési investiční tajemství na skrytý mikrofon. Stránky samotné mají evokovat zpravodajs­tví.

Uživatel je vyzván k registraci a vyplnění jména, e-mailu a telefonníh­o čísla. Pokud údaje zadá, dojde k vytvoření účtu. Nyní může uživatel-oběť vložit peníze k první investici zpravidla v hodnotě 250 až 50 000 eur. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia