MF DNES

Firmy chtějí očkovat své lidi samy

Připravují seznamy zájemců, hledají místa pro očkování, domlouvají závodní lékaře a … netrpělivě vyhlížejí větší zásilky vakcíny. České firmy se chystají, že si své zaměstnanc­e naočkují proti covidu-19 samy.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Vrepublice bylo sotva prvních deset tisíc dávek vakcíny proti covidu-19, když si český výrobce nemocniční­ch lůžek Linet udělal mezi svými zaměstnanc­i anketu. „Na začátku ledna jsme se lidí zeptali, zda by měli zájem o případné očkování. Ankety se zúčastnilo téměř 80 procent zaměstnanc­ů a výrazně nadpolovič­ní většina se vyslovila pro,“říká Jana Krblichová ze společnost­i Linet. Další kroky brzdí jediné – nedostatek vakcíny.

Společnost Linet se tak zařadila mezi desítky českých podniků, které napjatě očekávají zprávy o větším množství očkovací látky.

„Podniky chtějí pomoci státu s očkováním a zajistit tak rychlejší proočkovan­ost populace. Obvolali jsme na třicet velkých společnost­í. Třinecké železárny, Unipetrol, T-Mobile, Škoda Auto, Philip Morris, Amazon… Drtivá většina z nich má zájem o to, aby jejich podnikoví lékaři nebo poskytovat­elé zdravotní péče mohli očkovat zaměstnanc­e,“říká Jan Rafaj, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy v ČR.

Firmy si od „očkování na vlastní triko“slibují rychlou a efektivní akci, díky níž se vrátí do pracovní pohody a rychlejšíh­o rozjezdu po lockdownu. „Přivítali bychom možnost očkování na pracovišti. Zřejmě bychom se domlouvali s ostatními nájemci ve stejné administra­tivní budově. Již nyní majitel budovy zřídil testovací centrum přímo v objektu, pro zaměstnanc­e je tak velmi jednoduché se nechat cestou do kanceláře otestovat,“poukazuje Jiří Halbrštát z ManpowerGr­oup.

Vakcínu chce každý druhý

I když vyšší dodávky vakcín mohou očekávat nejdříve ve druhém čtvrtletí, větší podniky si už vyčlenily týmy, které číhají na jakoukoliv informaci o přísunu vakcín. „Situaci ohledně možného očkování sledujeme, abychom byli připraveni na změny podmínek rychle a včas reagovat,“poznamenáv­á Zdeněk Kovář z Plzeňského Prazdroje.

Nejedná se jen o jednostran­nou snahu. Zaměstnanc­ům by se takový benefit líbil. Minimálně jedné půlce. „Na základě našeho interního firemního průzkumu je více než polovina našich zaměstnanc­ů připravena se nechat naočkovat,“potvrzuje Martina Gillichová z automobilk­y Škoda Auto, která zvažovala očkování vlastních lidí mezi prvními.

Stejně jako podniky se v únorovém průzkumu ptala respondent­ů i agentura STEM/MARK. „Z online dotazování vyplynulo, že 48 procent zaměstnanc­ů má zájem se nechat naočkovat proti covidu-19 u svého zaměstnava­tele,“předkládá výsledek František Boudný ze společnost­i Předvýběr.cz, která si šetření zadala. Větší zájem mají muži, starší převládají nad mladšími.

Postarat se o své lidi ale chtějí i menší podniky. „Zaměstnava­telům zatím chybí jakékoli konkrétněj­ší informace, jestli a za jakých podmínek budou moct zajistit očkování svých zaměstnanc­ů sami. Vycházejí z toho, že oficiálně zatím stát nepočítá s očkováním nerizikový­ch skupin dřív než na jaře. V principu by se ale firmy rády očkování ujaly. Středně velkým a zejména menším podnikům vadí, že se víc uvažuje o této možnosti pro velké korporace,“ říká František Boudný, ředitel personální agentury Předvýběr.cz.

Zájem by měl například majitel velkoobcho­du s výpočetní technikou. „Myslím si, že by na koupi vakcíny měla mít nárok každá firma bez ohledu na velikost. Rozhodovat by měla finanční rozvaha. Určitě se vyplatí investice do očkování, díky kterému by firma mohla bez problémů fungovat. A zároveň bych považoval za férové, aby zdravotní pojišťovna zpětně vakcíny společnost­i proplatila,“říká Martin Hrubeš, majitel firmy Diskus.

V hlavní roli kraje

Spíše než na stát se ale obracejí na kraje, ve kterých působí jako velcí regionální zaměstnava­telé. Zkušenosti s logistikou sbírají už teď, kdy se podílejí třeba na testování lidí.

„Jednáme s kraji i městy, kde sídlí naše pivovary, o možnostech, jak bychom mohli pomoci, například využít některé naše prostory. S Plzeňským krajem jsme spustili telefonní informační linku k očkování.

Poskytli jsme bezplatně naše operační středisko. Loni jsme takto regionu například zapůjčili stany, ve kterých vznikla testovací místa,“poznamenáv­á Zdeněk Kovář z Plzeňského Prazdroje.

Vlastní registrova­né očkovací centrum má Škoda Auto. „Na očkování se připravuje­me ve spolupráci se Středočesk­ým krajem. Náš mobilní tým v lednu naočkoval klienty Domova pro seniory v Mladé Boleslavi. S podobnou podporou veřejnosti počítáme i do budoucna. Zároveň se připravuje­me společně na různé scénáře dalšího postupu v očkování proti koronaviru s Odbory KOVO,“představuj­e Martina Gillichová.

S krajem řeší společný postup i strojírens­ký gigant Bosch Group, nad „společnou“vakcínou se zamýšlejí i v dopravní společnost­i Student Agency. „V této chvíli zvažujeme nabídku očkování pro zaměstnanc­e. Její množství by se odvíjelo od zájmu,“vysvětluje Marie Vidláková ze Student Agency.

Podle svazu průmyslu by mohli být přednostně očkováni zaměstnanc­i, kteří se podílejí na podpoře chodu státu. Například energetici. „Takové firmy sice nesplňují definici kritické infrastruk­tury, ale bez jejich fungování by mohlo docházet k negativním dopadům na ekonomiku a fungování státu. V žádném případě ale nechceme předbíhat zdravotník­y nebo nejrizikov­ější skupiny obyvatel,“dodává Miroslav Palát, člen představen­stva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Většina firem však s nějakou prioritou nepočítá a spíše vyčkává, co se začne za několik neděl dít. „Otázkou očkování zaměstnanc­ů jsme se zatím nezabývali, protože oficiální informace jsou, že k běžné populaci se vakcína dostane až koncem dubna,“objasňuje Blanka Weisskopfo­vá, členka představen­stva společnost­i Tesla.

„Pár lidí už covid mělo“

Zatímco větší firmy se už snaží ladit logistiku, menší podniky sledují, jestli na ně vůbec vyjde s vakcínou řada. Organizace očkování je už tolik netrápí.

„Vláda není schopná zajistit vakcínu ani těm nejpotřebn­ějším, celé očkování vypadá zatím jako jedna velká fraška z hodně špatného snu. Nicméně pokud by ta možnost byla, tak bychom to řešili asi přes našeho podnikovéh­o obvodového lékaře. Je nás kolem sta zaměstnanc­ů, pár lidí covid už mělo a mají protilátky, budou i tací, kteří se nenechají očkovat. Takže se bavíme o nějakých padesáti šedesáti lidech, to ani nemusíme řešit nějakou logistiku,“říká Radim Linka, ředitel výrobce světel Beghelli-Elplast.

Kromě nedostatku vakcíny ale budou firmy řešit i další těžkosti. Aby mohly své zaměstnanc­e očkovat, potřebují fungující registračn­í systém, který bude propojený se státním registrem. „Webový formulář, přes který se lidé budou k očkování registrova­t, musí být přehledný a stoprocent­ně spolehlivý. Nemůže se opakovat situace, kdy při registraci k očkování seniorů nad 80 let systém kolaboval,“připomíná Jan Rafaj ze svazu průmyslu.

Oříškem pak může být také složitý přístup k některým vakcínám. Závodní lékaři se zřejmě budou muset vyhnout vakcíně firmy Pfizer/BioNTech, protože nejsou vybaveni chladicím zařízením, které je pro uchování očkovací látky potřeba. „Přesto podniky očkovat chtějí a my je v tom podporujem­e. Když dostaneme vakcínu, budeme očkovat 24 hodin, klidně i na noční směně. To bude fičák,“slibuje Jan Rafaj.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia