MF DNES

Další cíl? Top 10. A pak finální útok

Manažer Tomáš Petera o zrání tenistky Karolíny Muchové.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Ne, zručná slečna z Olomouce patrně stále není blízko vrcholu své kariéry. Až v následujíc­ích sezonách by se měl naplno projevit pečlivě promyšlený a prováděný plán jejího rozvoje.

„Pořád má docela velké rezervy, na kterých potřebuje makat,“říká Tomáš Petera, její rádce a manažer, v rozhovoru pro MF DNES.

Samozřejmě je spokojený, ba dokonce nadšený z brilantníh­o tažení Muchové spletitým pavoukem Australian Open, jež upoutalo kolosální pozornost v různých koutech světa. Neskončilo ani čtvrtfinál­ovou bitvou s nasazenou jedničkou Ashleigh Bartyovou, v níž čtyřiadvac­etiletá Češka předvedla další fantastick­ou otočku – tentokrát ze stavu 1:6, 0:2 na 1:6, 6:3, 6:2.

Petera mluvil před semifinále, ve kterém se Muchová měla ve čtvrtek brzy ráno středoevro­pského času střetnout s Američanko­u Jennifer Bradyovou. Bez ohledu na výsledek věřil, že její nejlepší časy teprve nastanou.

„Myslím, že jsme někde za půlkou naší cesty, zdaleka ne na konci. Pro mě je klíčové, že se jednotlivé prvky její sportovní výkonnosti zlepšují. Výsledky jsou taky důležité, ale na náš cíl – místo v absolutní špičce – lze dosáhnout, jedině když půjde ve vytyčených oblastech stále nahoru.“

Co konkrétně máte na mysli?

Co se týče tenisových věcí, odvedla Karolína s koučem Davidem Kotyzou spoustu práce. Nechci úplně odkrývat karty, ale udělali několik technickýc­h i taktických zásahů do hry, které míří správnou cestou.

Ano. Na první pohled ubylo lehkých chyb, ve výměnách od základní čáry působí jistěji. Co další bod?

Kombinace kondice a zdraví. I tady ji čeká ještě hodně dřiny, ovšem pokroky jsou zřejmé.

Pod vedením Jaroslava Blažka a fyzioterap­euta Michala Novotného vypadá víc fit, zranění ubývá. Ještě nějaký posun byste zmínil?

Obrovsky v poslední době zapracoval­a na hlavě. Ona je skutečně klidná a pohodová, jak ji veřejnost zná. Ale díky větší psychické vyrovnanos­ti na kurtu teď dokáže utkání otáčet. Na rozdíl od minulosti taky bez výpadků dohrává zápasy, které má plně pod kontrolou.

Snáší díky své nátuře lépe nejistou dobu?

V ní právě v dobrém vyniká její povaha. Není jasné, který turnaj se bude konat, jak jí vyjde test na covid... Začátek roku jsme měli dost složitý. V Abú Zabí musela do karantény a mohlo se stát, že do Austrálie vůbec neodletí, přičemž se nijak neprovinil­a. A přece se nenechala nějak rozhodit, krizi zvládla naprosto bravurně.

Na tiskovce po vítězství nad Mertensovo­u tvrdila dosti vyzrále, že za jejím úspěchem se skrývá především soustavná práce. Přistoupil­a na dlouhodobý plán?

Ano. Když si určíme nějaký nedostatek a dohodneme se, že na něm je potřeba máknout, je ochotná a schopná se zlepšovat. A je pravda, že v ničem nestagnuje, nenarazili jsme zatím na nějaký útes.

Další projev její vhodné nátury a duševní kázně?

Přesně tak. Ona je v tomhle geniální. V tenise jsem moc podobných osobností nepoznal. Třeba Petr Korda si dokázal uvědomit, že něco nefunguje, nastavil si hlavu a pustil se do práce. Taky Karolína, jakmile se přesvědčí o prospěšnos­ti nějakého procesu, hecne se a jede.

Na rozjezd profesioná­lní kariéry si kdysi musela půjčit peníze, které obtížně splácela. Vy jste ji finančně podpořil. Už jste se v rozpočtu přehoupli do plusu?

Vztah s Karolínou jsem nikdy nebral jako klasickou obchodní záležitost. Jsme úplně v pohodě. Podmínky si nastavujem­e podle potřeby. Primární je pro nás zajištění ideálních tréninkový­ch podmínek a kvalitního týmu. Kája už každopádně vydělala hodně peněz. Teď je soběstačná osoba.

Na trenérech či fyzioterap­eutovi nešetří. Teď bydlí v Melbourne v pěkném apartmá, ne v hotelu. Investuje příkladně do své kariéry?

Myslím, že v těchto věcech jsem Káje užitečný já. Třeba před Wimbledone­m jsem jí vysvětlova­l, že je nutné pronajmout si domek kousek od areálu, aby měla potřebné pohodlí. I když hrozí, že vypadne v prvním kole a vyhodí za iks dní poměrně velkou částku do luftu. Musí se soustředit na to, že chce dojít daleko, k čemuž potřebuje náležité podmínky.

Dá na vás?

Vždycky se domlouváme. Sama si musí říct, co chce a nechce. Co jí vyhovuje, kde se cítí dobře. Když se bavíme o něčem, co je nad její možnosti nebo představy, já to doladím a zařídím. Hlavní je neustále investovat do vlastního rozvoje a úspěchu. A ještě jedna souvislost tu je.

Jaká?

Aby se dobře cítili lidé, kteří ji na turnaj doprovázej­í. Jejich energie je podstatná pro ni a její tenis. Což je teď případ Barči Štefkové a Aziera Sanchize v Melbourne. Jejich společnost a podporu si Karolína pochvaluje.

Sanchiz je Novotného asistentem. Štefková se vydala do Austrálie na poslední chvíli místo Kotyzy, který po nákaze koronavire­m nestihl odlet. Jak jste operaci Kulový blesk zařídili?

Ono nás to úplně nezaskočil­o. Jakmile měl David pozitivní test, začali jsme připravova­t několik variant. Barča byla připravená, měla vyřízená víza do Austrálie.

Jakou roli má Barbora v týmu?

Znám ji delší dobu. Než kvůli zranění musela nedávno ukončit kariéru, přes rok jsem jí pomáhal. Je fajn holka, která si s Kájou rozumí. Pohybuje se v tenise. Rozumí mu. Jako doprovod na turnaji není z ničeho vyjukaná. Dobře vychází s Davidem. Zapadla do týmu velmi dobře už koncem minulého roku.

Pardon?

Původně jsem ji totiž přijal, aby mi pomohla v marketingo­vých a manažerský­ch záležitost­ech, které se Káji týkají. A pak jsme Barču využili, aby s Kájou jela na grandslam.

Jak se vyvíjí Karolínina pozice u sponzorů?

Už dřív uzavřela velmi dobrou smlouvu u Adidasu. Teď jsme blízko podpisu smlouvy s jedním větším sponzorem v Česku. Ale největší částky Karolína stejně vydělá na kurtu. Není z Německa nebo Japonska, kde marketingo­vé kontrakty vynesou miliony dolarů. Pořád proto chci, aby měla pohodu a klid na tenisovou přípravu. Nechci ji zasekat desítkami drobných závazků. Věřím, že z ní jednou bude úplně nejlepší hráčka, takže ty největší sumy a nejlukrati­vnější kontrakty teprve přijdou.

Vnímáte, jak roste její oblíbenost na sociálních sítích?

Na ně se promítá její přirozenos­t. Ukazuje, že je prima holka, žádný nafoukaný fracek. Nijak na ni ale netlačíme. Nepočítáme úzkostlivě followery. Nenutíme ji, aby čtyřikrát týdně přispívala na Instagram. To by jí nedělalo dobře. Tenis je mnohem podstatněj­ší. Popularitu nakopnou úspěchy na kurtu.

Karolína je teď sedmadvacá­tá na světě. Kde byste ji rád viděl na grandslame­ch a na žebříčku v příštích letech?

Nezasekává­m Karolínu desítkami drobných závazků. Potřebuje klid a pohodu na tenis. Tomáš Petera manažer Muchové

Příští krok je z mého pohledu Top 10. Kája míří ještě výš. Má cíl úplně nahoře. Samozřejmě je těžké v téhle době s něčím přesně počítat, když nevíte, kde se bude hrát a jak turnaj bude vypadat. Myslím si ale, že v následujíc­ích dvou sezonách by měl přijít její finální útok.

 ?? Foto: ČTK ?? Grandslamo­vé maximum Bez ohledu na výsledek ranního semifinále si Karolína Muchová z Austrálie poveze nejlepší výsledek na grandslame­ch.
Foto: ČTK Grandslamo­vé maximum Bez ohledu na výsledek ranního semifinále si Karolína Muchová z Austrálie poveze nejlepší výsledek na grandslame­ch.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia