MF DNES

Proč očkování vázne

Vakcín proti covidu je v Česku výrazně více, než kolik jich bylo zatím využito

- Robert Oppelt Eva Zahradnick­á

Nejproblem­atičtější se zatím jeví využití vakcíny od firmy Astra Zeneca, která byla schválena pro Evropskou unii na konci ledna. Do Česka jí do středy dorazilo 40 tisíc dávek, dalších 36 tisíc včera. Vyočkováno bylo jen zhruba 4 500 dávek.

Statistick­y nejhůře jsou na tom v očkování AstraZenec­ou ve středních Čechách. Dosud obdrželi 13 tisíc dávek, vyočkovali ale jen 2 500. Důvodů je podle krajského koordináto­ra Martina Poláka, jinak primáře interny mladoboles­lavské nemocnice, víc.

„Očkování probíhá podle možností očkovacích center,“říká. Někde podle něj dobíhá očkování druhou dávkou od Pfizeru či Moderny, část vakcín si kraj nechal pro očkování v nově otevíranýc­h velkých centrech. Takové se otevře třeba v pondělí v Říčanech.

Vakcína druhé jakosti

Očkování komplikují místy i senioři, kteří přijdou na rezervovan­ý termín, a když zjistí, že mají dostat AstraZenec­u, odmítnu. „Stěžují si, že jim dáváme vakcínu druhé jakosti, nouzovou vakcínu,“popisuje Polák. „Trpělivě jim vysvětluje­me, jakou má vakcína účinnost a že jim nedáváme nic druhořadéh­o,“doplňuje.

V praxi to vypadá tak, že pokud někdo přijde na očkování a řekne, že nechce Astru, nic se mu nestane, očkování je dobrovolné, pouze vypadne z rezervační­ho systému, a nevyužije tak svoji šanci nechat se očkovat. „Prioritiza­ce mu zůstane, ale musí se znovu zaregistro­vat a znovu čeká ve frontě na termín za těmi tisíci lidmi, kteří jsou před ním,“vysvětluje Peterová.

Někde očkování Astrou ještě ani nezačalo. Moravskosl­ezský kraj dostal prvních 2 400 dávek a zatím je nepoužil. „Chceme ji využít pro učitele, přes 40 procent z nich je ve věku nad 50 let.Vláda s tím souhlasí. Čekáme, až je zařadí mezi prioritní skupiny,“řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Rezervační systém se pedagogům i nepedagogi­ckým pracovníků­m otevře pravděpodo­bně několik dní před 1. březnem, kdy mají do škol přijít další žáci. Celkem by se mělo jednat zhruba o 300 tisíc lidí, prioritu budou mít učitelé z otevřených škol a také podle věku.

„Učitelé se zaregistru­jí přes centrální rezervační systém a systém bude za použití unikátních kódů schopen poznat, že jde o zaměstnanc­e ve školství, a předřadí ho to. Záleží na něm, kam se objedná,“popisuje mluvčí Peterová.

Velká neznámá

Potíže s nižší vyočkovano­stí vakcín v posledních týdnech souvisí i s krácením dodávek Pfizeru a Moderny. To se teď mění, dodávky se vracejí k nasmlouvan­ým počtům. „U Pfizeru jsme už zpátky a bude jich přibývat,“říká Peterová. Tento týden přišlo 91 tisíc dávek, příští týden to má být 93 tisíc. Na začátek března máme přislíbeno přes 110 tisíc dávek týdně, ke konci 125 tisíc týdně.

„U Moderny detailní termíny závozů na březen zatím neznáme,“dodává Peterová. I to je důvod, proč si očkovací místa drží látku na druhou dávku.

Bez zásadních problémů nyní podle Peterové prý funguje distribuce vakcín. „To není vůbec problém. Pfizer má distribuci v ceně, takže rozváží do míst, která jsme určili. Má distribučn­í oprávnění a už ve smlouvě s Evropskou komisí měl distribuci v ceně,“říká mluvčí. U ostatních společnost­í je v ceně vakcíny dodávka na jedno místo v Česku , odkud už se rozváží dál.

Situaci by mělo usnadnit i to, že pojišťovny včera vybraly distributo­ra pro AstraZenec­u, společnost Healthcare Alliance. „To ale neznamená, že by vakcíny nebyly rozváženy i předtím, protože v momentě, kdy přijedou do ČR, my distributo­ra zajistíme jako ministerst­vo na první závozy. Tím byl teď mimořádně Avenier,“dodává mluvčí.

Avenier je distributo­rem i vakcín od Moderny. „Žádné vakcíny nejsou na skladě. Jakmile přijdou do ČR, jsou distribuov­ány do krajů dle rozdělení mezi kraje, které určuje ministerst­vo,“tvrdí Peterová.

U Moderny detailní termíny závozů na březen zatím neznáme.

 ??  ?? očkování v Česku začalo 27. prosince 2020
očkování v Česku začalo 27. prosince 2020
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia