MF DNES

Ministerst­vo zdravotnic­tví získá víc pravomocí

- — Alžběta Šimková

PRAHA Poslanci včera schválili návrh zákona o mimořádnýc­h opatřeních při epidemii covid-19. Takzvaný pandemický zákon umožní ministerst­vu zdravotnic­tví a hygienický­m stanicím rozhodovat například o uzavírání obchodů či služeb, a to bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu.

„Toto řešení považuji za zásadní pro efektivní boj se současnou epidemií,“řekl ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO).

Návrh, jehož stěžejní část má být účinná do konce února příštího roku, nyní posoudí Senát.

Pro návrh zvláštního zákona hlasovali poslanci vládních stran i většina opozice. Část komunistů se hlasování zdržela nebo byli proti. Proti byli i poslanci SPD a nezařazení.

Pro včerejší schválení zákona byla zásadní jednání mezi vládou a opozicí o jeho konečné podobě. K původní vládní verzi totiž měli opoziční lídři několik výhrad. Předně v něm postrádali parlamentn­í kontrolu a řešení otázky kompenzací vůči lidem či podnikatel­ům, kteří by byli opatřeními zasaženi.

Shoda o kompenzací­ch

O začlenění připomínek spolu obě strany vyjednával­y ještě i včera před hlasováním Sněmovny, kdy nakonec padla shoda i o posledním bodu, který se týkal odškodňová­ní. „Podnikatel prokáže škodu, od toho se odečtou všechny vyplacené kompenzace a s tím se obrátí na ministerst­vo financí, a to do roka rozhodne,“popsal princip šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Návrh zákona zakotvuje stav pandemické odpovědnos­ti. „Obsahuje oprávnění Poslanecké sněmovny tento stav ukončit, případně znovu iniciovat,“vysvětlil Blatný. Vláda by měla každých šest týdnů dolní komoru informovat o uplatňován­í opatření. „Dohoda na pandemické­m zákonu je velký posun směrem k tomu, abychom se dostali od nekonečnéh­o prodlužová­ní nouzového stavu směrem k normálnějš­ímu životu,“řekl šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Koalice Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, se dohodla, že navrhne ukončení nouzového stavu s datem účinnosti nového pandemické­ho zákona. I podle těchto tří stran tak má nouzový stav zatím ještě několik dnů vydržet.

„Předpoklád­áme, že by pandemický zákon měl vyjít ve Sbírce zákonů příští pátek a ukončit tak nouzový stav. Je to nejrozumně­jší cesta, jak na jedné straně skončit další nesmyslné prodlužová­ní nouzového stavu, odstranit ústavní nejistotu a současně poskytnout všem, vládě, krajům a jiným, dostatek času na přípravu,“dodal předseda ODS Petr Fiala.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Před hlasováním Na podobě takzvané pandemické normy se vláda včera nakonec dohodla s většinou opozičních stran.
Foto: Petr Topič, MAFRA Před hlasováním Na podobě takzvané pandemické normy se vláda včera nakonec dohodla s většinou opozičních stran.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia