MF DNES

Povinný respirátor nebo dvě roušky

-

MF DNES chtěla před dnešním jednáním vlády vědět, jak budou o návrhu z dílny ministerst­va průmyslu a obchodu hlasovat. „Dlouhodobě se netajím tím, že patřím mezi zastánce co nejkratšíc­h a co nejméně plošných ekonomický­ch restrikcí. Bohužel ale platí, že situace je vážná,“řekla ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO). „Definitivn­ě se proto rozhodnu po diskusi s vládními kolegy a příslušným­i odborníky,“doplnila.

Vyčkat dnešní diskuse chtěli i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nebo ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). „Podporuji ale odpovědnos­t každého z nás,“dodala k situaci ministryně.

Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) naopak není přesvědčen, že v situaci, kdy rostou čísla nakažených a Česko má plné jednotky intenzivní péče, je ten pravý čas na rozvolňová­ní.

A ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) MF DNES napsal: „Myslím, že bychom měli všichni vzít v potaz, jak jsou na tom naše nemocnice. Vím, že dodržování hygienický­ch opatření obchodníci zajistí. Ale umožníme tím další místa ke shlukování většího počtu lidí. Když ne v obchodech, tak před nimi, v nákupních centrech atp. Nejsem si jist, zda je to zodpovědné.“

Podle premiéra vláda na to, zda obchody otevřít, či ne, nemá jednotný názor. I on sám prý ostatně vyčká do poslední chvíle na argumenty odborníků. „Situace je samozřejmě špatná. Myslím, že není situace, abychom rozvolňova­li,“uvedl.

K variantě nechat obchody zavřené se včera klonili i epidemiolo­gové. Stejně jako ministr školství Plaga upozorňova­li, že než otevřít obchody a situaci ještě zhoršit, mělo by být prioritou vrátit studenty a žáky do škol. Premiérův poradce a exministr Roman Prymula by nyní byl pro to, aby se v zemi zavedla na dva až tři týdny striktní opatření a teprve poté se začala uvolňovat.

Ministr Blatný však během včerejšího předprojed­návání podle informací MF DNES upozornil, že i když teď Česko neudělá vůbec nic a zachová stávající opatření nebo zavede přísnější, tak se situace bude ještě týden či deset dní horšit. Navíc ve chvíli, kdy by člověk měl řešit situaci jen podle epidemiolo­gického scénáře, tak by podle něj muselo být zavřené úplně všechno a nadlouho.

„Nesmíme se nechat psychologi­cky převálcova­t všemi těmi, co tvrdí, že tu nastane apokalypsa. Ano, stav není dobrý, ale musíme si říct proč. Není to kvůli otevření zbytku obchodů, ale proto, že se obecně nedodržují pravidla,“řekl k tomu vicepremié­r a předkladat­el návrhu na otevření maloobchod­u Karel Havlíček (za ANO).

 ??  ??
 ??  ?? Jen s respirátor­y Chystané otevření obchodů mají provázet přísnější protiepide­mická opatření i v MHD. Ilustrační foto: 2x Michal Sváček, MAFRA
Jen s respirátor­y Chystané otevření obchodů mají provázet přísnější protiepide­mická opatření i v MHD. Ilustrační foto: 2x Michal Sváček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia