MF DNES

Ruské peníze u metra

Oleg a Igor Čeremisino­vé a jejich stamiliony Kdo stojí za firmou, která nakoupila lukrativní pozemky v rekordní aukci.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Loni v srpnu se téměř hektarový pozemek u chystané stanice trasy metra D Olbrachtov­a na pražské Pankráci vydražil za rekordní cenu bezmála půl miliardy korun. V aukci s touto cenou zvítězila společnost Velska, vystupují za ni podnikatel­é z Ruska – Igor a Oleg Čeremisino­vé. V Praze má firma už tři velké stavební projekty – dvě kancelářsk­é budovy a jeden rezidenční komplex. Dohromady tak Velska v hlavním městě proinvesto­vala už stovky milionů korun.

Podle poslední zveřejněné účetní uzávěrky má společnost aktiva v hodnotě přes miliardu korun.

Kvůli pozemku u metra D Velska založila firmu Nová Pankrác. Její záměry s pozemkem však zatím nejsou známy. Na svém webu Velska pouze píše, že půjde o „architekto­nickou událost, o níž se bude s respektem hovořit i v zahraničí“. Podle návrhu metropolit­ního plánu by na místě mohla vyrůst až dvanáctipo­dlažní budova.

Dozvědět se však o byznysu a podnikatel­ských záměrech Igora a Olega Čeremisino­vých něco více, je složité. MF DNES se je oba pokoušela kontaktova­t několik dní, ať už telefonem, nebo mailem prostředni­ctvím dalších firem, ve kterých drží podíl, avšak vždy neúspěšně. „Kontakt na vás jsem předal panu Čeremisino­vi, tak je to na něm,“odpověděl obchodní ředitel společnost­i Astroprint Roman Veselý.

Byznys se státem

Právě poděbradsk­á tiskárna Astroprint byla první obchodní aktivitou Čeremisinů v Česku. Založil ji na začátku tisíciletí jednapades­átiletý Igor Čeremisin a dodnes v ní drží většinový podíl. Jde o byznys, kterému se věnuje také v Rusku.

Podle tamního obchodního registru je většinovým majitelem a zároveň předsedou představen­stva jednoho z největších vydavatels­kých domů v zemi Aktion-MCFER, který publikuje především odborné tituly a ve velkém spolupracu­je se státem. Ostatně také jedna z tuzemských společnost­í svým názvem – Aktion Invest – na ruské byznysové kořeny odkazuje.

Majitel z Belize

Dopátrat se toho, komu dnes patří společnost Velska, jež koupila lukrativní pozemek u pražského metra, není snadné. Původně ji z devadesáti procent ovládal Igor Čeremisin, zbylých deset procent vlastnil Oleg Čeremisin. Tak to bylo až do roku 2016. Ve stejném poměru, tedy devět ku jedné dnes vlastní podíly společnost Nevezedek Limited z Velké Británie a Carley Invest Corp. ze středoamer­ického státečku Belize. Společnost Nevezedek podle britského obchodního rejstříku ovládá advokát Jacob Russell, v minulosti však firmu kontrolova­ly společnost­i z ostrova Guernsey a také z Britských Panenských ostrovů. Zjistit tak skutečného majitele je téměř nemožné.

V lepší čtvrti

Igor a Oleg Čeremisino­vé k sobě nemají blízko jen v podnikání.

Postavili si vedle sebe dvojvilu v exkluzivní části pražské Troji. Podle katastru nemovitost­í je sice na tomto místě zahrada s ovocným sadem a žádná budova v něm vyznačena není, návštěvníc­i vilové čtvrti u Velké Skály však na tomto místě najdou dvoupatrov­ý dům.

Mimochodem, jestliže se za milionářsk­é ghetto v minulosti považovala například Velká Chuchle nebo Hanspaulka, místo, které si pro svůj domov vybrali Oleg a Igor Čeremisino­vé, jim v tomto ohledu zdatně sekunduje.

Takříkajíc přes plot má vilu bývalý politik a zpěvák Michal Kocáb. A jen o pár set metrů níže stojí Vila Sekyra navržená pro developera Luďka Sekyru architektk­ou Evou Jiřičnou.

Dvojvila Čeremisino­vých byla však až donedávna předmětem soudního sporu. Architekt Zdeněk Jiran se totiž s Igorem Čeremisine­m soudil kvůli autorským právům (vilu, kterou původně projektova­l, dokončil někdo jiný) a požadoval její stržení. Spor však nakonec prohrál.

 ?? Foto: LinkedIn ?? Oleg Čeremisin
Foto: LinkedIn Oleg Čeremisin
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia