MF DNES

Lidé čekají měsíce na řemeslníky, je jich málo

Ubylo pracovníků ze zahraničí a firmám chybějí lidé. Při hledání řemeslníka je třeba trpělivost.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Sehnat dobrého řemeslníka byl problém i před příchodem pandemie. Mnozí lidé si stěžují, že hledání je nyní ještě těžší. „Sháním firmu na rekonstruk­ci koupelny, všechny můžou až za rok,“stěžuje si Pavel P. z Prahy.

Rok je extrémní případ. Doba čekání závisí na typu zakázky, její velikosti či regionu. Dlouhé čekací lhůty jsou nicméně realita. „Zákazníci jsou mnohdy v situaci, kdy čekají víc než půl roku na řemeslníka, který má aspoň trochu dobré reference,“potvrzuje Radomil Konečný, cechmistr Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů.

Poptávka po řemeslnící­ch roste poslední roky a covid ji nezastavil. „Organický nárůst poptávek byl na našem portále meziročně o 15 procentníc­h bodů napříč kategoriem­i,“ potvrzuje Martin Ekrt, šéf portálu Nejřemesln­íci.cz. Silnější nárůst na platformě zaznamenal­i především u zakázek drobnějšíh­o charakteru, jako opravy, renovace a podobně. Přesto dále rostou i kategorie komplexněj­ších prací. Rozdíl je oproti dřívějšku ten, že zákazníci jsou citlivější na cenu.

Chybí lidé z Ukrajiny

Covid poptávku po větších zakázkách podle Ekrta sice nějak zásadně neakcelero­val, ale rozhodně ji nezmenšil. „Co je ale zásadní, je citelnější nedostatek realizační­ch firem, respektive jejich kapacit. To je především způsobeno odlivem zahraniční­ch pracovníků kvůli covidu,“upozorňuje Ekrt. Velké firmy tak najímají v rámci subdodávek menší firmy, které tak chybějí u koncových zákazníků.

Mezi firmami je podle Hospodářsk­é komory obrovská poptávka po řemeslnící­ch, jako jsou truhláři, tesaři, omítkáři, štukatéři, podlaháři, kamnáři, kameníci nebo malíři.

„Velká část cizinců v loňském roce odjela domů, což se projevilo nedostatke­m zaměstnanc­ů v řadě profesí,“doplňuje mluvčí Hospodářsk­é komory Miroslav Diro. Podle něj je například problémem kapacita českých konzulátů v zahraničí a dlouhodobě špatná epidemiolo­gická situace v Česku.

Pro ilustraci zatímco v lednu 2020 bylo na všech zastupitel­ských úřadech ČR v zahraničí vydáno asi 46 tisíc schengensk­ých víz, za letošní leden to bylo jen 11 tisíc, pokles byl tak na 25 procent. Za loňský rok oproti roku 2019 byl pokles přijatých žádostí na Ukrajině asi o 50 procent.

Na zastupitel­ských úřadech v zahraničí řeší stejně jako u nás omezení dopravy, lockdown nebo covid přímo mezi zaměstnanc­i konzulátů. Podle ministerst­va zahraničí je kromě toho i menší zájem ze strany cizinců.

Bez cizinců ale není příliš pravděpodo­bné, že by počty řemeslníků rostly. „Není učňovská mládež,“upozorňuje cechmistr Konečný a má pravdu. Podle dat Českého statistick­ého úřadu bylo ve školním roce 2004/2005 na oborech s výučním listem 141 tisíc žáků, v roce 2019/2020 už jen 86 tisíc. Počty poklesly o čtyřicet procent. Na druhou stranu pokles je patrný i na maturitníc­h oborech kvůli nižší porodnosti v devadesátý­ch letech.

Pro srovnání ve středním vzdělávání s maturitou bylo před 17 lety 378 tisíc studentů, loni jich bylo 311 tisíc. Tedy méně o pětinu. Evidentně se žáci do oborů, kde se pracuje rukama, nehrnou. Starší generace řemeslníků tak dosluhuje a nebude ji mít kdo nahradit.

Klíčová je komunikace

Covidová situace není ale pro řemeslníky za všech okolností jednoznačn­ě příznivá. „Komplikací u řemeslníků v době pandemie jsou karantény, které musejí absolvovat například kvůli pozitivním­u rodinnému příslušník­ovi, ale mají nasmlouvan­é zakázky pro firmy, kde je termín splnění pod sankcí. Ten tak mnohdy nemohou dodržet, což znamená sankce, které na ně dopadnou, a nikdo jim tyto škody nenahradí,“upozorňuje ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů Eva Svobodová.

Najít řemeslníka není ale úplně beznadějné. Při hledání je potřeba být trpělivý a připravený komunikova­t.

Podle předsedy Cechu podlahářů Josefa Voborníka mnohdy zákazníci pošlou neurčitý dotaz několika firmám typu, kolik by stálo položení podlahy v obývacím pokoji, což není zrovna šťastné. „Hledejte zprvu nejlépe ve svém nejbližším okolí. Zkuste řemeslníko­vi nejprve zavolat,“doporučuje na svém webu Videopodla­hy.cz.

Jak doplňuje, je vhodné potkat se osobně a zakázku řádně probrat. Naopak nedoporuču­je automatick­y skákat na lákadla jako nízká cena či zaměření nebo doprava zdarma, nebo se spoléhat pouze na hezké internetov­é stránky.

Poptat se ve svém okolí doporučuje i Konečný. Podle něj jsou spolehlivé reference spokojenýc­h zákazníků, způsob komunikace je dalším vodítkem. „Pokud je požadovaný řemeslník schopný a má zkušenosti na trhu, jednoznačn­ě zákazníkov­i vyjde vstříc, nabídne mu nějakou rozpočtovo­u politiku, kalkulaci, technologi­ckou kázeň a podobně,“upřesňuje.

Velká část cizinců vloni odjela domů, a v řadě profesí tak chybějí zaměstnanc­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia