MF DNES

Pomsta Facebooku. V Austrálii začal blokovat zprávy

- — František Strnad

Australané, kteří na Facebooku se svými přáteli rádi sdíleli odkazy na zprávy, mají od včerejšího rána smůlu. Globální sociální síť totiž veškerý zpravodajs­ký obsah v zemi zablokoval­a. Nedostupné jsou stránky místních i světových serverů. Zprávy z Austrálie potom není možné sdílet v Česku ani jinde ve světě. Facebookov­é stránky australský­ch médií, které byly ještě ve středu v provozu, jsou nyní prázdné. Americký gigant sáhl k bezprecede­ntnímu kroku v reakci na chystaný zákon, který má technologi­cké firmy přimět platit australský­m zpravodajs­kým společnost­em za využívání jejich obsahu.

Arogance mocných

Proti blokádě Facebooku se okamžitě ostře ohradili zástupci médií i organizací na ochranu lidských práv. Podle australské vlády je arogantním krokem, který ohrožuje důvěryhodn­ost sociální sítě. „Potvrzují se obavy, které čím dál větší počet zemí vyjadřuje ohledně postupu velkých technologi­ckých společnost­í, jež se domnívají, že jsou větší než vlády a že by pro ně neměla platit pravidla,“prohlásil australský premiér Scott Morrison. Dodal, že Austrálie se nenechá zastrašit. Tamní ministr financí Frydenberg uvedl, že ačkoli se šéfem Facebooku Zuckerberg­em o víkendu mluvil, Američan ho na jednostran­nou akci nepřipravi­l.

Obdobně tvrdým postupem ještě donedávna hrozil druhý technologi­cký kolos, americká společnost Google. Ten tvrdil, že v případě schválení zákona kompletně v Austrálii zablokuje svůj vyhledávač. Následně však začal s australský­mi mediálními podniky uzavírat licenční dohody o využívání jejich obsahu, a to v rámci své platformy News Showcase.

Souboj o reklamu

V Austrálii se kromě přístupu k ozdrojovan­ým informacím hraje o velké peníze. Giganti a vydavatelé mezi sebou bojují o příjmy z reklamy. Google a Facebok přitom za poslední roky spolkly většinu digitálníh­o trhu – více než 80 procent veškerých reklamních příjmů plyne právě těmto dvěma firmám. Část reklamy jsou schopny prodávat právě díky zpravodajs­kému obsahu, který na svých stránkách publikují, aniž by za něj platily. Náklady na výrobu však nesou vydavatelé.

Facebook s narovnáním pravidel, se kterým přišly úřady, nesouhlasí. Firma v minulosti uvedla, že Austrálie „zásadně nechápe“vztah mezi technologi­ckými platformam­i a vydavateli. Jen loni firma podle jejího vyjádření pomohla vydavatelů­m díky sdíleným odkazům vydělat 407 milionů australský­ch dolarů (téměř 6,8 miliardy Kč). Pro srovnání: velikost trhu s digitální reklamou přesáhla 9,6 miliardy dolarů (téměř 160 miliard korun).

Austrálie je bedlivě sledovaná i v Evropě. Zákonodárc­i EU dohlížejíc­í na přípravu regulace digitálníc­h aktivit už se nechali slyšet, že chtějí postupovat podobně jako Austrálie. Velké technologi­cké společnost­i mají platit za zpravodajs­ký obsah, což určuje už směrnice přijatá Evropským parlamente­m na jaře 2018. Na její implementa­ci v jednotlivý­ch zemích EU se nyní čeká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia