MF DNES

Krematoria na Slovensku kvůli covidu nestíhají, čeká se i týdny

- — Adrian Bobok, zpravodaj ČTK

BRATISLAVA Krematoria na Slovensku jsou po výrazném nárůstu počtu úmrtí obyvatel po nákaze koronavire­m vytížená, pozůstalí ve větší míře upřednostň­ují finančně méně nákladné zpopelnění ostatků svých zesnulých příbuzných před obvyklým pohřbem na hřbitově. Na kremaci se v některých regionech Slovenska čeká i několik týdnů. Předseda Slovenské asociace pohřebních a kremačních služeb Ladislav Stríž upozornil na hrozící nedostatek míst pro uložení zesnulých do pohřbu. Některé nemocnice již využily chladírens­ké návěsy.

Silná druhá vlna koronaviro­vé nákazy zasáhla Slovensko v závěru loňska. Zejména od prosince v zemi výrazně přibylo pacientů, kteří podlehli covidu-19. V posledním měsíci loňska v pětimilion­ové zemi pod Tatrami zemřelo na toto onemocnění 1 382 lidí, v lednu pak již 2 461 osob a do poloviny února dalších 1 583 pacientů. V přírůstku úmrtí po nákaze koronavire­m v přepočtu na obyvatele se Slovensko v uplynulých dnech dostalo podle portálu ourworldin­data.org na první místo na světě.

„Klienti hledají řešení, jak důstojně, ale méně nákladně pohřbívat. Stoupl zájem o kremace,“uvedl Stríž. Dodal, že v některých regionech se na zpopelnění zesnulých čeká i tři týdny, ve slovenské metropoli zhruba týden. Jedna kremace trvá zhruba hodinu. Zatímco kremace podle něj přijde na 340 až 600 eur, tradiční poslední rozloučení s uložením rakve do hrobu stojí obvykle 900 až 1 000 eur. Chladné počasí a sníh navíc komplikují přípravy pohřbů na hřbitovech.

Na Slovensku je sedm krematorií, z toho jedno je dlouhodobě mimo provoz. Krematoriu­m ve městě Nové Zámky minulý týden oznámilo, že z kapacitníc­h důvodů uzavírá svůj provoz v zájmu zpopelnění již uložených tělesných ostatků.

Problém mají i nemocnice

Některé slovenské nemocnice kvůli nedostatku místa na patologiíc­h již musely objednat chladírens­ké kamionové návěsy na uložení ostatků zesnulých. Stríž vyslovil obavy, že kvůli vyššímu počtu úmrtí nastane dominový efekt a pohřební služby nebudou mít dostatek místa na uložení ostatků zesnulých. Očekává totiž, že bude stoupat počet lidí, kteří zemřou ve svých domovech.

Pracovníci pohřebních služeb na Slovensku nebyli podle Stríže přednostně očkováni proti covidu-19 a mají obavy z nakažení koronavire­m i kvůli tomu, že přicházejí do kontaktu s pozůstalým­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia