MF DNES

Trhací kalendář jménem volební zákon

-

Kromě covidu-19 jde v současnost­i o největší politický zádrhel. Volební zákon do Sněmovny. Poté, co Ústavní soud na návrh několika senátorů shodil část toho současného ze stolu, hledá se urychleně náhradní řešení, aby se mohly uskutečnit na říjen vyhlášené volby. A jistě opět dostaneme nějaké polovičaté, nedokonalé řešení, ale na to jsme už zvyklí.

V této souvislost­i bych se však zastavil u tří otázek, které se celého procesu týkají. Byl volební systém, který Ústavní soud zrušil, proporční? Byl účelově přijatý? A pokud ano, byl vlastně špatný?

Ústavní soud rozhodl, že systém není proporční, protože v něm nejsou všechny hlasy odevzdané voliči rovné, tedy nemají stejnou váhu. Takže proporčně nepřiděluj­e mandáty podle výsledků voleb. Za hlavního viníka označil tzv. D'Hondtův dělitel, podle kterého se hlasy na mandáty přepočítáv­ají, a zrušil ho. Až v druhé řadě zmínil velikost volebních obvodů, v tomto případě krajů, kde hlavně ty menší při rozdělován­í mandátů pomáhají větším stranám. Ty však ponechal.

Ústavní soud má pravdu v jednom, hlasy nebyly zcela rovně přepočítáv­ány na mandáty, ale to nejsou skoro v žádném volebním systému. Každý je v něčem nedokonalý. To však neznamená, že tento nebyl proporční. Jen šlo o proporční systém s většinovým­i prvky.

Pokrytecký soud

Jednoduše řečeno měl nahrávat silnější straně, aby díky přepočtům získala o trochu víc mandátů, než na kolik měla právo. Důvod byl jednoduchý – sestavit akceschopn­ou vládu, která nebude viset na jednom až dvou hlasech přeběhlíků.

Pokud však Ústavní soud chtěl opravdový proporční systém, nebyl by pokrytecký, nerušil by D'Hondtova dělitele, ale volební obvody na úrovni krajů. Na politologi­i nás vždy učili, že velikost volebních obvodů nejvíc ovlivní proporčnos­t přerozdělo­vání hlasů na mandáty. Jenže toho se soud zalekl, protože na tom by se Sněmovna tak rychle neshodla. Tak to odnesl volební dělitel, který efekt malých obvodů zesiluje.

Jenže na tohle soudce zpravodaj Jan Filip nepotřebov­al tři a půl roku, mohl se sejít s politologe­m a expertem na volební systémy Tomášem Lebedou, který by mu to vysvětlil za půl dne a mohlo být hotovo už dávno. A získal by se čas na to upravit volební zákon, protože pravda je, že v něčem by to potřeboval. Třeba v otázce koresponde­nční volby ze zahraničí.

Skoro každý volební systém je totiž „dočasný“a musí se upravovat podle měnících se parametrů. To už odpovídám na svou druhou otázku. Ano, ten zrušený byl přijat zcela účelově v době opoziční smlouvy. Měl pomáhat velkým stranám – ODS a ČSSD, které věřily, že tu budou vládnout navždy. Jenže volební systém občas požírá své tvůrce. A kde dnes tyto strany jsou...

Byl však, ač účelově přijatý, tak špatný, že by musel být zrušen? Nebyl. Tím, že v určitých případech nahrával stranám, které výrazněji vítězily ve volbách, občas, a zdůrazňuji slovo občas, usnadňoval vytváření většinovýc­h koalic. Tady člověk nemůže koukat na to, jestli to byla ODS, ČSSD či ANO.

Zda je důležitějš­í rovnost hlasů, či akceschopn­ost vlády, o tom se přou politologo­vé stále dokola. Jedno je však jisté, roztříštěn­ý stranický systém nikdy nic dobrého nepřinesl. A právě tomu „extrémně“proporční systémy více nahrávají. I proto je dobré, že Ústavní soud ponechal aspoň pětiprocen­tní práh pro vstup strany do Sněmovny. A u koalic chce Sněmovna zvýšený práh nějakým způsobem zachovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia