MF DNES

Průměrný spasitel, ale skvělý byznysmen. To je Daniel Landa

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Daniel Landa dál jede na vlně covidové guerilly. Je to předzvěst vstupu do politiky, anebo jen součást byznysplán­u? Po Blanickém manifestu, který pranýřoval osekání svobod v rámci boje proti pandemii, vystoupil zpěvák ve čtvrtek s už konkrétněj­ším desetibodo­vým plánem, jak vyvést zemi z covidové krize. Stručně řečeno: Vládo, ty otevři všechno – školy, hospody, obchody, divadla či stadiony! A lidi, vy buďte opatrní a jezte vitaminy a zinek!

Tentokrát už se Landa zaštítil experty, konkrétně vakcinolog­em Jiřím Beranem a ekonomem Miroslavem Ševčíkem, jakkoli jsou oba ve svých profesích považováni tak trochu za šoumeny a jejich odborná komunita se na ně dívá skrz prsty. „Já nejsem odborník, jsem jen občan-zoufalec,“říká o sobě sám zpěvák. Ale na zoufalce se mu zatím docela daří. Obhajoba Blanického manifestu mu byla umožněna přímo v parlamentu, dokonce se s ním měl sejít i premiér, ale pak schůzku kvůli nějaké prkotině zrušil (musel jednat o nouzovém stavu, samozřejmě úplně zbytečném). V každém případě si Landa stejně jako expreziden­t Václav Klaus vydobyli roli hlavních praporeční­ků všech covidových odmítačů a popíračů.

Jsme svědky zrodu politika Daniela Landy? Není to vyloučené, on sám takovou cestu neodmítá a člověka jeho naturelu by bohulibý titul poslanec či senátor jistě pohladil po duši, stejně jako už v minulosti v showbyznys­u zlákal nejednoho jeho kolegu. A startovat v politice z pozice prvního anticovido­vého rytíře není vůbec špatné.

Pravděpodo­bnější ale je, že dnešní Landovy aktivity na poli boje s virem jsou sice zčásti autentický­m výronem jeho pestrobare­vné osobnosti, ale hlavně promyšleno­u součástí zpěvákova podnikatel­ského byznysplán­u.

Landova muzika se někomu líbí a jinému ne, snad nikdo mu ale neupře, že je skvělý byznysmen, který dokáže úžasně prodávat svou značku. Ať už to je Landa coby polepšený nácek či minimálně enfant terrible českého showbyznys­u, rytíř v řádu Ordo Lumen Templi či kouzelník Žito 44 s kohoutem v ruce na předávání Českých slavíků. Občas na sebe strhne pozornost oznámením, že končí s muzikou, občas tím, že někoho zbije a ohrožuje nožem. A efekt? Tu a tam probleskuj­ící informace o šokujících milionovýc­h cifrách za vystoupení na nějakém festivalu.

Své eskapády uměl Landa vždy výtečně kapitalizo­vat. Nepochybuj­me o tom, že se mu to povede i v roli covidového zoufalce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia