MF DNES

Lásku nebeskou si natočili

Muzikál Láska nebeská se právě dočkal filmového záznamu. Nyní už zcela hotová novinka Divadla Broadway však nadále čeká na živé diváky.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Největší hity i ty méně známé písně Waldemara Matušky zněly poslední dva dny pražským Divadlem Broadway. Scéna sídlící v ulici Na Příkopě se totiž rozhodla zaznamenat na film svůj nejnovější počin Láska nebeská. „Po tříměsíční­m intenzivní­m zkoušení je hotovo. A protože nevíme, kdy přesně bude premiéra, nezbývá nám než muzikál nechat natočit,“hlásí režisér a autor kusu Zdeněk Zelenka uprostřed dvoudenní intenzivní finalizace, kdy se natáčely verze se všemi alternacem­i.

Poděkovat zdravotník­ům

Filmový záznam čeká čistě technické využití, hercům i celému týmu poslouží k oživení celého díla, až se konečně bude blížit datum odkládané premiéry. „I kdybychom záznam natočili tak, aby mohl před diváky, nebylo by to možné. Broadway je komerční divadlo placené pouze ze vstupenek, ekonomicky by to nedávalo smysl,“vysvětluje režisér díla, na které Broadway vynaložila vysoké náklady. „Chtělo by to alespoň dvě třetiny diváků v sále, aby se představen­í zaplatilo. Čistě ekonomická úvaha,“dodává.

Ač budou mít všichni filmový záznam doma, počítá před premiérou Zelenka s týdnem zkoušení. Sám má s takovou pauzou zkušenost, jeho Mefisto se jednou v nedalekém Divadle Hybernia oživoval po osmi měsících.

Ač psal filmový scénář k podobně vystavěným Renčovým Rebelům, byla pro ostřílenéh­o režiséra Láska nebeská něco nového. „Musel jsem si nejprve všechny Matuškovy písně poslechnou­t. Koncert ani životopisn­ý muzikál jsme dělat nechtěli, a navíc devadesát procent Matuškovy tvorby byly sólové písně,“popisuje úskalí tvůrčího procesu, na jehož konci stojí milostný trojúhelní­k s duchařským motivem.

Právě v ústřední úloze ducha se představí Peter Pecha. „Kristýnka, Sbohem lásko, Slavíci z Madridu. Režisér mi nechal ty nejznámějš­í fláky,“hlásí Thálií oceněný herec.

S oficiální premiérou zatím Broadway počítá na 30. září. Ještě předtím uvede pět veřejných generálek a hlavně osm až deset speciálníc­h předpremié­r věnovaných pouze zdravotník­ům jako poděkování. „To bychom rádi. Ale záleží, co situace umožní,“dodává Zelenka.

 ?? Foto: archiv Divadla Broadway ?? Hotovo Na Broadwayi dokončili hitmuzikál, který se staví do pomyslné řady za Mýdlového prince a Kvítek mandragory.
Foto: archiv Divadla Broadway Hotovo Na Broadwayi dokončili hitmuzikál, který se staví do pomyslné řady za Mýdlového prince a Kvítek mandragory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia