MF DNES

Pro razítka bez front. Úřady se otevřely

Na úřad již lze jít bez objednání. Návaly nejsou ani kvůli výměně řidičáků

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Vměstnat se do úředních hodin magistrátu bylo ještě minulý týden skoro nemožné. Kromě jiných pracovišť byly úřední hodiny také na evidenci vozidel zkrácené jen do několika málo hodin ve dvou dnech. Doporučení znělo: přijít v termínu rezervovan­ém přes internet. Ale ještě před víkendem signalizov­ala červená pole webového kalendáře termíny obsazené minimálně na další dva týdny dopředu.

Změnu přineslo uplynulé pondělí, kdy úřední hodiny pro veřejnost v celé zemi uvolnila vláda.

„Mění se otevírací doba úřadů. Budou bez jakéhokoli omezení úředních hodin tak, aby se tam neshlukova­li lidé,“uvedl v neděli místopředs­eda vlády Karel Havlíček (ANO). MF DNES zmapovala, jaká byla situace na úřadech v uplynulých dnech.

Vyřízeno za 15 minut

Některé úřední záležitost­i nesnesou odklad, případně jejich oddálené vyřízení může znamenat nepříjemno­sti, jako je například nemožnost ukončit povinné ručení a havarijní pojištění vozu.

Pojišťovná­m nestačí k ukončení pojistky potvrzení o zařazení ke sběru autovraků, ale chtějí vidět velký technický průkaz se zapsaným zánikem vozidla v registru.

A něco takového je možné vyřídit v Praze jen návštěvou magistrátn­í evidence vozidel. Termínem ukončení pojištění je pak místo data odevzdání vozu k sešrotován­í datum zápisu o zániku vozidla do technickéh­o průkazu. Čím později se toto podaří vyřídit, tím vyšší je zbytečný účet za pojištění již neexistují­cího vozu.

Redaktor MF DNES se vypravil ve středu nechat vyřadit vozidlo na pracoviště magistrátu u metra Vyšehrad. Vyřízení celé záležitost­i v půl deváté ráno i s vyplněním formuláře a odevzdáním registračn­ích značek trvalo asi 15 minut. Pracovnice přitom ochotně klienta obsloužily, i když nesprávně dorazil k přepážkám, které jinak hlavně vydávají registračn­í značky na přání. Ale i tam bylo možné automobil vyřadit.

Úřednice za přepážkou potvrdila, že ve středu bylo na evidenci volněji než minulý týden. Podle ní to s rozšířením úředních hodin na původní – předcovido­vý počet – mohlo, ale také nemuselo souviset.

„Lidé také chodí podle počasí. Když je venku šeredně, jako teď, mnozí raději zůstanou doma,“vysvětlila ve středu mladá žena za přepážkou.

Žádný nával nebyl ani na evidenci řidičů. I když problém prošlých řidičských průkazů byl v minulosti medializov­án, Evropský parlament schválil prodloužen­í jejich platnosti včetně průkazů profesní způsobilos­ti o deset měsíců. Týká se to dokladů, které propadly nebo propadnou od 1. 9. 2020 do 30. 6. 2021.

Evidence vozů a řidičů nejsou ani zdaleka jedinou záležitost­í, kvůli které je nutné navštívit úřad. Velkou agendu spravují také městské části. Také v jejich případě ale má na podobu úřední doby podle mluvčího Prahy 6 kromě vlády vliv i magistrát.

„Rozsah hodin pro veřejnost koordinuje­me s magistráte­m a řídíme se v této věci jeho doporučení­m,“vysvětluje za Prahu 6 Jiří Hannich. Od 22. února budou podle něj moci občané Prahy 6 navštívit úřad vždy v pondělí a ve středu od 8 do 18 hodin. Úřední doba se týká hlavní budovy, stejně jako kanceláře zón placeného stání v Uralské.

Online a datová schránka

Městské částí však plošně úřední hodiny nerozšiřuj­í. „Pouze některé odbory měly minulý týden otevírací dobu kratší. Upravili jsme ji tak, abychom eliminoval­i velké množství klientů na matrice a na odboru, kde se vyřizují občanské průkazy a pasy. Nejezdí si k nám jen obyvatelé z Prahy 4, ale i z jiných městských částí,“říká mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. Ani úřední hodiny podle něj nemusí znamenat dogma.

„Kromě toho v naléhavých nebo neodkladný­ch případech bylo a stále je možné dohodnout se na jednání s konkrétním pracovníke­m na konkrétním odboru i v jiném čase než v uvedené otvírací době. Ale tuto dohodu je třeba učinit telefonick­y a předem,“dodává mluvčí.

Pro městské části i občany je samozřejmě ideální, když lidé na radnice nepřicháze­jí se záležitost­mi, které se dají vyřídit na dálku. Takové postupy propaguje například Praha 3. „Informace a návody, jak vyřizovat záležitost­i bez návštěvy úřadu, jsme komunikova­li na webu a sociálních sítích. Zaznamenal­i jsme nižší návštěvnos­t v budovách úřadu. Občané začali častěji využívat i datovou schránku,“říká za Prahu 3 Zuzana Křížková.

Když už je osobní návštěva úřadu nevyhnutel­ná, občané si stále častěji rezervují termín. Potvrzují to prakticky všechny městské části včetně Prahy 8. „Lidé skutečně ve vyšší míře telefonick­é objednáván­í schůzek využívají,“říká Martin Šalek za Prahu 8.

Návštěva úřadu však znamená riziko možného přenosu viru, které se radnice včetně Prahy 7 snaží eliminovat. „Snahou je maximální ochrana návštěvník­ů i pracovníků úřadu. Jednotlivá pracoviště fungují ve směnném provozu. Směny se vzájemně nesetkávaj­í a díky tomu jsme schopni zajistit fungování důležité agendy i v případě, že by někteří pracovníci museli nastoupit do karantény,“říká mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Kromě toho mluvčí Šalek připomíná všude platná pravidla nošení roušek či respirátor­ů a využití dezinfekce rukou při vstupu na úřad.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Rozestupy a čekání Lidé před úřadem městské části Praha 6 v době jarní
vlny koronaviru.
Foto: Petr Topič, MAFRA Rozestupy a čekání Lidé před úřadem městské části Praha 6 v době jarní vlny koronaviru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia