MF DNES

Penta začala stavět základy dvou budov u Masaryčky

- — Roman Šafhauser

NOVÉ MĚSTO Investiční skupina Penta zahájila stavbu dvou kancelářsk­ých budov u Masarykova nádraží v Praze, které navrhla zesnulá britská architektk­a Zaha Hadidová. Měnit se začne i ulice Na Florenci. Dokončení včetně úprav veřejného prostoru plánuje developer do poloviny roku 2023.

„Po nedávných zabezpečov­acích pracích na stěnách jámy po archeologi­ckém průzkumu začínáme se zakládáním dvou budov navržených architektk­ou Zahou Hadidovou. Jindy by stavba trvala nejdéle 18 měsíců, v tomto projektu to bude výrazně přes dva roky. Budovy mají složitou nosnou konstrukci, tvarově velmi komplikova­né je i jejich opláštění,“uvedl výkonný ředitel Penta Real Estate Petr Palička.

Na konci letošního roku podle něj budou jasné obrysy budov vymezené železobeto­novým skeletem, od příštího roku budou tvary dostávat finální podobu. Celková plocha dosáhne 28 tisíc metrů čtverečníc­h. Kromě kanceláří tam budou restaurace, kavárny a služby. Náklady dosáhnou zhruba 2,5 miliardy korun.

Současně s výstavbou začne Penta měnit ulici Na Florenci včetně jejího vyústění do Havlíčkovy ulice. „Výrazně se rozšíří, namísto parkoviště na jejím konci vznikne před Masarykový­m nádražím malé náměstí s moderními vstupy do metra, novým mobiliářem a zelenými relaxačním­i zónami. Konkrétní podobu bude postupně dostávat i urbanistic­ké řešení zbývajícíh­o území od nádraží směrem k magistrále, které Zaha Hadidová ve své studii navrhla,“doplnil Palička.

Po archeologi­ckém průzkumu, který by měl začít letos v dubnu, postaví Penta na křižovatce ulic Hybernská a Opletalova hotel. Penta už má stavební povolení, proto předpoklád­á, že hotel dokončí na začátku roku 2024. „Správa železnic pak prostor propojí přestřešen­ím kolejiště,“uvedla společnost.

Do úprav brownfield­u v okolí Masarykova nádraží včetně území v Praze 8 chce Penta investovat zhruba deset miliard korun. V březnu uspořádá mezinárodn­í soutěžní workshop společně s magistráte­m, městskými částmi Praha 1 a Praha 8 a také s ČSAD.

Z něj by měla vyjít studie jako podklad pro změnu územního plánu v karlínské části brownfield­u a také úzkého pásu podél magistrály, v místě dnešního Manifesta. Pak bude vypsána mezinárodn­í urbanistic­ko-architekto­nická soutěž. Penta předpoklád­á, že zde vznikne 100 tisíc metrů čtverečníc­h komerčních ploch a bytů. „Celková realizace se dá před změnou územního plánu, mezinárodn­í soutěží a zejména kvůli délce povolovací­ch procesů odhadnout stěží,“dodala Penta.

 ??  ?? Staví se Budovy na Florenci budou oproti původní studii architektk­y Zahy Hadidové o něco skromnější. Vizualizac­e: Penta Investment­s
Staví se Budovy na Florenci budou oproti původní studii architektk­y Zahy Hadidové o něco skromnější. Vizualizac­e: Penta Investment­s

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia