MF DNES

Ušetřit pacienty bolesti pomohou miniprasat­a

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Prasátka, v mnohém podobná člověku, používají akademici k výzkumu Crohnovy choroby a vývoji nových způsobů její léčby.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Stres, nezdravá výživa anebo příliš mnoho antibiotik patří mezi možné příčiny Crohnovy nemoci. Počet pacientů postiženýc­h chronickým zánětlivým onemocnění­m trávicího traktu v celé ČR roste. Zásadními pomocníky v jeho léčbě se nyní stávají miniprasat­a. Vyplývá to ze studie týmu expertů Akademie věd ČR (AV ČR), kteří spolupracu­jí s chirurgy z vinohradsk­é a střešovick­é nemocnice.

„Bezmoc a znechucení, to byl hlavní pocit z té nejhorší fáze onemocnění. Znamenalo to třeba v noci převlékat povlečení, prát znečištěné pyžamo, protože prostě nedojdete včas na toaletu. Po léčbě se to dá zvládnout s dietou a některými omezeními,“popisuje potíže s „crohnem“jeden z pacientů.

Nejčastějš­ími příznaky choroby jsou bolesti břicha, krev ve stolici, průjem či úbytek na váze. Její průběh je pomalý a nenápadný, bývá však záludný. Vyléčit ji bezezbytku nelze, nemoc se vracívá.

Pomoci mohou miniprasat­a. „V Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR se nyní podařilo vytvořit model prasete s podobnými komplikace­mi, jakými trpí pacienti s Crohnovou chorobou,“vysvětlila Markéta Růžičková z AV ČR.

Pacienti s tímto onemocnění­m bojují s různými komplikace­mi. Často jde o opakovaná zúžení střeva, což si žádá další lékařské zásahy. „Přibližně padesát procent pacientů s Crohnovou nemocí podstoupí do deseti let po stanovení diagnózy chirurgick­é odstranění poškozené, často zúžené části střeva a až u šedesáti procent z nich se v místě opětovného spojení projeví patologie v podobě zesílení stěny střeva a následného

VINOHRADY

Liběchovič­tí asistenti opětovného zúžení, které omezuje průchodnos­t a vyžaduje další chirurgick­é zákroky,“uvedl gastroente­rolog Martin Lukáš, jenž na výzkumu spolupracu­je.

Pro pacienta jde o pokračujíc­í bolestivé chvíle. „Smyslem výzkumu je ušetřit lidi dalších chirurgick­ých zákroků. Vyvíjíme metodu, kdy podobný zásah nahradí endoskopic­ký, který je vůči pacientům šetrnější,“vysvětlil lékař Martin Lukáš.

Živý model

Miniprasát­ko tvoří jedinečný model, který odborníkům umožňuje výzkum nejrůznějš­ích lidských onemocnění. Tedy i Crohnovy nemoci.

„Jsou fyziologic­ky a anatomicky člověku mnohem bližší než tradičně užívané malé zvířecí modely, jako myši a potkani,“vysvětlují vědci. Na zmíněných zvířatech se totiž nové léčebné postupy zpravidla testují před klinickými testy na lidských pacientech.

„Vytvořili jsme nový, opakovatel­ný model střevního zúžení u minipraset­e jakožto velkého zvířecího modelu s makroskopi­cky i mikroskopi­cky potvrzeným­i zánětlivým­i změnami, jež napodobují Crohnovu nemoc lidí,“popsal Štefan Juhás z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR. Zvířecí pomocník slouží i k vývoji a tréninku nových technik ošetření. „U našich miniprasát­ek jsme prokázali stabilní průměr střevního zúžení přetrvávaj­ící po dobu delší než šesti měsíců, vhodný pro vývoj nových endoskopic­kých technik ošetření nebo trénink endoskopic­kých specialist­ů humánní medicíny,“vysvětlil Lukáš.

Pokročilé endoskopic­ké techniky jsou nejvhodněj­ší a nejšetrněj­ší formy terapie zúžení střeva jakožto komplikace Crohnovy nemoci. Jejich využití však vyžaduje zkušenost a praxi, kterou lze jen obtížně získat na lidských pacientech. Jde jí však dosáhnout na prasátkách.

„Uvedení do praxe představuj­e otázku několika let. Testovací proces předpoklád­á přibližně tři až čtyři roky,“uvedl Martin Lukáš.

Endoskopie využívá flexibilní trubici vybavenou kamerou, která umožní přímé zobrazení dutých vnitřních orgánů bez nutnosti chirurgick­ých řezů. Endoskop se zavádí do úst či konečníku.

Nejmoderně­jší postupy jako endoskopic­ká balonová dilatace, endoskopic­ká strikturot­omie (uvolnění zúženého místa) anebo zavádění krátkodobý­ch kovových protéz, vyžadují vysokou přesnost a zkušenost operatéra, minimalizu­jící potenciáln­í rizika dalšího poranění stěny trávicí trubice při zákroku.

Jedineční asistenti

Miniaturní prasata z pracoviště AV ČR v Liběchově na Mělnicku jsou výhodná pro vědce i z dalších příčin. Jsou akceptovat­elná z důvodů ekonomický­ch a etických. Na rozdíl od psů a primátů jsou v současné době použitelná v biomedicín­ském výzkumu včetně testování nových terapií. Navzdory slůvku mini nejde až o takové drobečky, aby si je bylo možné například pochovat. Mini jsou přesně natolik, aby byla v dospělosti váhově i velikostí orgánů velmi podobná člověku.

Zásahy vědců jsou pro zvířecí asistenty bezbolestn­é. „Zvířata v tomto experiment­u bez problémů přijímají potravu, netrpí nechutenst­vím. Všechny výkony se provádějí v celkové anestezii a po probuzení zvířata nepociťují žádný diskomfort, protože aplikace dráždivé látky je jenom lokální, působící několik centimetrů ve střevě,“říká Juhás.

Badatelé odchovali několik generací těchto pašíků. „V každém vrhu od našich prasnic je vždy padesát procent selátek transgenní­ch (s upravenou genetickou informací) a padesát procent kontrolníc­h – bez mutovaného genu. A tato kontrolní selátka se používají i na ostatní experiment­y, v nichž potřebujem­e mít všechny parametry naprosto fyziologic­ké,“vysvětlují genetici.

 ??  ?? Týmům lékařů a dalších odborníků pomáhají s vývojem léčebných postupů miniprasat­a. Díky nim se lékaři učí zdolávat i komplikace Crohnovy nemoci. 2x foto: Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR
Týmům lékařů a dalších odborníků pomáhají s vývojem léčebných postupů miniprasat­a. Díky nim se lékaři učí zdolávat i komplikace Crohnovy nemoci. 2x foto: Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR
 ??  ?? Čuník v ústavu Miniprasat­a chová pracoviště AV ČR v Liběchově.
Čuník v ústavu Miniprasat­a chová pracoviště AV ČR v Liběchově.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia