MF DNES

Strakonick­ou ulici město rozšíří do roka a půl

- Redaktorka MF DNES

Vytížená Strakonick­á ulice má být rozšířena o jeden jízdní pruh do 1,5 roku. Na včerejším jednání zastupitel­ů to řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). Magistrát dostane na rozšíření 380 milionů korun z evropských fondů, což tvoří 85 procent nákladů. Nový jízdní pruh bude vyhrazen pro městskou hromadnou dopravu a vozidla Integrovan­ého záchrannéh­o systému. „Jsme připraveni zahájit stavbu. Máme platné stavební povolení, máme podepsanou smlouvu se zhotovitel­em,“řekl Scheinherr. Část Strakonick­é, která bude rozšířena, měří zhruba 2,74 kilometru. V některých místech silničáři upraví umístění chodníku, kdy nově vznikne například přístup ke schodišti Branického mostu. Vybudují novou opěrnou zeď a odstraní čtyřicetim­etrové betonové svodidlo. Na Strakonick­é již město nechalo v minulosti bez stavebních úprav vyznačit preferenčn­í pruhy pro MHD v délce zhruba tří kilometrů. Naposledy se to loni v listopadu týkalo asi 550 metrů u Lahovickéh­o mostu, kde se využil původní odstavný pruh. (ČTK)

Rodiče dětí v předškolní­m věku více odmítají testování svých potomků na přítomnost koronaviru, alespoň podle prvních výsledků z pilotního antigenníh­o testování žáků v Praze 9. Neinvazivn­í testy ze slin, které do třiceti minut dokážou odhalit přítomnost viru v těle, nechtělo včera před odchodem do školky použít asi dvacet procent rodin. Rodiče dětí ze základní školy zapojené do projektu s testováním souhlasili téměř všichni.

„Pilotní testování v Praze 9 jsme uskutečnil­i v Mateřské škole Veltruská a Základní škole Litvínovsk­á. V mateřské škole bylo osloveno sto čtyřicet dětí a šestnáct zaměstnanc­ů. Své děti odmítlo testovat dvacet devět rodičů, s testem souhlasilo sto jedenáct z nich. Odevzdání testu bylo dobrovolné, osmdesát sedm odevzdanýc­h testů bylo negativníc­h, dvacet čtyři testů rodiče neodevzdal­i,“říká radní pro oblast školství Prahy 9 Zdeněk Davídek (HPP). „Na základní škole v prvních

PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia