MF DNES

Šance žije. Hon na Lišky nekončí

Slavia – Leicester 0:O. Kdo postoupí, poznáme za týden.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Velký zápas bez jediného gólu. Je to dobře, nebo špatně? Určitě a) je správně. Můžeme se bavit o tom, jestli fotbalisté Slavie neměli být včera večer ještě trochu odvážnější, přesnější, případně důraznější. Proti favorizova­nému anglickému Leicesteru měli ke vstřeleném­u gólu docela daleko.

To však neznamená, že vysněný postup do osmifinále Evropské ligy není reálný.

Naopak, příští čtvrtek stačí Slavii neprohrát.

0:0 je nadějné skóre!

Snad i na to pomyslel slávistick­ý trenér Jindřich Trpišovský, když si hned po konci utkání otočil svou bílou čepici kšiltem dozadu.

„Remízu bereme a šanci určitě máme. Nicméně v Leicesteru nás čeká ještě o něco náročnější zkouška než doma,“věcně zhodnotil Trpišovský.

Uvědomte si, jakému fotbalovém­u monstru Slavia čelí. Třetí tým anglické ligy sice nenabízí moře hvězdných jmen, nicméně hraje na špičce nejtěžší a nejbohatší soutěže planety. Má peníze a ty nejvyšší ambice, chce tituly.

Ačkoli Leicester nastoupil v absolutně nejsilnějš­í sestavě, elitní kanonýr Jamie Vardy se vůbec neprosadil. Jedinou složitější situaci vyřešil brankář Kolář odvážným a hlavně

SK Slavia Praha Leicester City

včasným výběhem. Hlavně v úvodním poločase měli hosté příležitos­t, to musíme přiznat, žádný kolotoč se ovšem nekonal.

„Ukázali jsme, že se s nimi můžeme měřit. Pro nás to byl svátek fotbalu,“pochvalova­l si záložník Lukáš Provod, jeden z nejlepších hráčů utkání.

Škoda, že byl Eden prázdný. Zápas by s nažhaveným­i fanoušky dostal okamžitě jiné grády. I tak si hráči Leicesteru museli povšimnout sloganu na protilehlé tribuně, který po nocích vytvářeli dobrovolní­ci z řad věrných fans. Oblékli sedačky do černobílýc­h igelitů a vytvořili působivý obrazec, na kterém vzkázali soupeři v angličtině, co se chystá: „Hon na Lišky.“

Lišky je tradiční přezdívka pro Leicester. Po včerejšku je jasné, že hon pokračuje.

Kdyby Slavia postoupila mezi nejlepších šestnáct v Evropské lize, byla by to senzace.

Nikoli rarita a šok. Trpišovské­ho mužstvo dokáže hrát náročný fotbal, který překáží kdejakým favoritům. Považte, že Leicester o víkendu porazil Liverpool, posledního vítěze PremierLea­gue, a včera vystřelil jedinkrát do prostoru branky. Ano, byla to pro Barnese tutová šance, ale brankář Kolář znovu zasáhl skvěle.

„Hrajete krásně. Kluci, jsme na vás pyšní!“ozvalo se několikrát z hlavní tribuny v Edenu, kde se rozložilo pár desítek fanoušků, kteří prošli negativním­i testy, usadili se na hlavní tribuně a honili Lišky spolu s hráči v sešívaných dresech.

„Myslím, že jsme v extrémně těžkém utkání obstáli,“pravil záložník Provod.

Ano, obstáli, ale proč nechtít ještě víc?

Stoper Kúdela hned v úvodu promáchl vynikající šanci po rohovém kopu, střílel Provod, po něm Bah, Simovi po parádním pasu od Kúdely nevyšlo zpracování. Trenér Trpišovský bez ustání dirigoval: „Nalezte na ně! Nenechte je rozehrát!“

Lehce se řekne, hůř se provádí, když proti vám stojí takový soupeř jako Leicester. Přesto si Slavia poveze do odvety slušnou porci naději.

S plným nasazením

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? V útočném fotbalu plném soubojů se prolínaly řady, takže na sebe mohli narazit i turecký stoper Caglar Söyüncü z Leicesteru (v modrém) a dánský pravý bek Alexander Bah ze Slavie.
Foto: Michal Šula, MAFRA V útočném fotbalu plném soubojů se prolínaly řady, takže na sebe mohli narazit i turecký stoper Caglar Söyüncü z Leicesteru (v modrém) a dánský pravý bek Alexander Bah ze Slavie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia