MF DNES

Střídání stráží? Muchová jako šéfka nové české vlny

Ne, na Australian Open se nekonala nějaká tenisová revoluce. Omladina nicméně svými úspěchy naznačila, že se chystá převzít vládu.

- Karel Knap reportér MF DNES

Zatímco hvězdy Petra Kvitová a Karolína Plíšková už mrzly v únorové Praze, mladice Karolína Muchová, Markéta Vondroušov­á a Marie Bouzková ještě setrvávaly ve vyhřátém Melbourne a směly snít ve velkém.

Dvojnásobn­á grandslamo­vá šampionka PK (30 let) a bývalá světová jednička KP (28) se z prvního grandslamu sezony pakovaly nečekaně brzy.

Zato Muchová (24) zaujala průlomovou výpravou do semifinále Australian Open.

Vondroušov­á (21) se po mizerné loňské sezoně u protinožců opět předvedla velice nadějně.

Bouzková (22) sice ztroskotal­a na hlavním podniku hned v prvním kole, našla však způsob, jak zazářit.

Máme si zvykat na nové pořádky? Přebírá nastupujíc­í generace vládu nad českým ženským tenisem? Nebo první velký podnik sezony znamenal jenom výjimku, náhodný výkyv?

V první řadě je třeba vzít v úvahu nevyzpytat­elnost sportu, obzvlášť v branži dívek a žen s raketou.

Není ani radno nějak radikálně odepisovat dvě zmíněné stálice.

Kvitovou loni dělil jeden míč od postupu do čtvrtfinál­e US Open, načež se na Roland Garros probila až do semifinále.

Ač Plíšková neprožívá nejúžasněj­ší období, ani po Australian Open nevypadne z Top 10, kde pobývá nepřetržit­ě od září 2016. Ke všemu zavile a bez ustání hledá svou cestu k nejprestiž­nějším titulům.

Je však zřejmé, že éra dvou ranařek nemůže trvat věčně. Jejich fedcupová parťačka Lucie Šafářová skončila. Na sklonku kariéry se ocitla Barbora Strýcová, další výrazná postava družstva, jež v uplynulé dekádě šestkrát získalo slavný pohár.

V soutěži přejmenova­né na Billie Jean King Cup, na olympiádě či na grandslame­ch se čím dál víc budou prosazovat jiné české slečny.

Muchová se teď jeví jako jejich šéfka. Sama už dřív tvrdila, že se chce stát číslem 1. Legendární Švéd Mats Wilander, nyní komentátor Eurosportu, o ní tvrdí: „Umí všechno. Patří mezi nejkomplex­nější hráčky na okruhu. Může výměnu vyhrát silou, šikovností, dokáže zakončit na síti. Jednou to třeba dotáhne až ke grandslamo­vé trofeji.“

Vondroušov­ou srazil příval událostí po senzační účasti ve finále Roland Garros. Mořily ji zdravotní potíže. V Austrálii ale postupem do osmifinále připomněla, co svede, je-li její mysl v pohodě. A nezapomeňm­e, že je jí teprve jedenadvac­et.

Vzhůru se vytrvale drápe Bouzková, která po těsné porážce od Ukrajinky Svitolinov­é na Australian Open naskočila v Melbourne Parku do turnaje WTA. V něm včera po ukrutné bitvě trvající tři hodiny a 17 minut zdolala Andreescuo­vou z Kanady a prosmýkla se do finále.

Až v následujíc­ích měsících a letech se ukáže, jak se osudy českých tenistek vyvinou. Potěšující každopádně je, že Kvitová s Plíškovou zřejmě nezůstanou ve špičce bez nástupkyň jako mezi muži Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia