MF DNES

Cesta k lockdownu

Jak konkrétně mají vypadat „drakonická opatření“, o nichž mluví Blatný

- Eva Pospíšilov­á Dominika Hromková

Pokud se nemocnice dostanou do situace, kdy budou muset zastavit veškerou jinou než intenzivní péči, musela by se přijmout drakonická opatření proti šíření covidu-19. V televizi CNN Prima News to řekl ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO).

Česká republika sice podle Blatného v takové situaci ještě není – nemocnice mají ještě minimální kapacitu pro příjem dalších pacientů – nicméně přípravy na dobu bez možnosti hospitaliz­ací už probíhají. MF DNES získala seznam opatření, o kterých se už nyní na ministerst­vu zdravotnic­tví diskutuje – situace se totiž horší každým dnem.

Odborné skupiny se například baví o čtrnáctide­nním lockdownu, omezení volného pohybu do pěti kilometrů od bydliště s výjimkou cest do zaměstnání, nošení respirátor­ů všude nebo zavření obchodů o víkendech. „Cílem je hlavně co možná největší omezení mobility a také možnosti rizikových kontaktů,“zdůvodnil MF DNES člověk obeznámený s jednáním na ministerst­vu zdravotnic­tví.

Jeho šéf se i přes zhoršující se koronaviro­vá čísla snaží uklidňovat. „Jsme pár týdnů od doby, kdy budou v České republice miliony dávek vakcíny měsíčně. Nestojí spíš za to na těch pár týdnů dodržovat stávající opatření? Já myslím, že ano. A nebude třeba nic dalšího vymýšlet,“uvedl Blatný v reakci na dotaz MF DNES. Drakonické změně se podle svých slov snaží vyhnout.

V klidu

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jsou jakákoli další opatření v kompetenci ministra zdravotnic­tví. „Dnes (v neděli) probíhají jednání odborníků. Nevím, co budou navrhovat,“řekl ministersk­ý předseda. Vláda k jednání zasedne dnes.

Komentovat další možné zpřísňován­í včera nechtěl ani šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Stejně jako premiér k tomu ani on neměl konkrétní informace. „Nebudu diskutovat o opatřeních přes média. Počkám, co navrhne ministr zdravotnic­tví, a vyjádřím se až po jednání vlády,“řekl. Krátce se vyjádřil jen k možnosti, že policisté by měli být ještě přísnější na lidi porušující opatření. „Je to vždy na posouzení daného policisty, jak situaci vyhodnotí,“reagoval Hamáček.

V rámci možného zpřísnění opatření se už diskutuje také o tom, že se posune návrat dalších studentů do školních lavic. Namísto od 1. března by se žáci devátých ročníků a maturanti mohli zpět k prezenční výuce vrátit až od 15. března.

Podle sobotních čísel bylo hospitaliz­ovaných 6 000 pacientů s covidem, přičemž rekordní bylo množství těch ve vážném stavu, asi 1 300. Volných „koronaviro­vých“lůžek na jednotkách intenzivní péče je asi 160.

Vysoké jsou v posledních dnech i počty zemřelých s nemocí covid-19. Za čtvrtek statistiky ministerst­va zdravotnic­tví evidovaly 155 takových případů, nejvíce za jeden den od poloviny ledna.

Ministři Babišova kabinetu, byť je dnes čeká jednání, zatím o případných drakonický­ch opatřeních z dílny ministerst­va zdravotnic­tví nevědí. „Žádná taková opatření nejsou na stole. Alespoň je ministr zdravotnic­tví neprezento­val,“sdělil MF DNES vicepremié­r a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podobně mluví i další. „To je asi otázka na ministra zdravotnic­tví, který o tom mluvil a do jehož kompetence to spadá,“sdělila i šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Datum vyhlášení nejisté

Kdy přesně by přísnější opatření byla vládou vyhlášena a začala platit, není zatím jasné. „Odkazujete-li se na výrok ministra na Primě, tak tam také uvedl, že je to něco, co nyní nechce. Tedy je potřeba udělat vše pro to, aby taková opatření nebyla potřeba,“řekla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Barbora Peterová. „Teď to rozhodně ministr navrhovat nebude. O žádných konkrétníc­h dalších opatřeních není nyní uvažováno,“doplnila Peterová. Podle zdroje z ministerst­va se však postoj jak odborníků, tak ministra mění v souvislost­i s řešením koronaviro­vé krize v podstatě s jakoukoli negativní změnou v nemocnicíc­h. Po takzvaném tvrdém lockdownu naposledy v minulém týdnu volal epidemiolo­g Roman Prymula, který kvůli účasti na fotbale skončil jako poradce premiéra pro koronaviru­s.

Včera v České televizi nicméně Prymula řekl, že je na uzávěru již pozdě, že měla přijít dřív. Za problém mimo jiné považuje stále častější nedodržová­ní opatření. „V tuto chvíli už je velmi složité představit jakékoli další opatření právě z důvodu jejich akceptace,“řekl Prymula. Kritická situace ve zdravotnic­kých zařízeních se ale i přesto musí řešit.

Hospodářsk­á komora je však k možnosti jít cestou lockdownu skeptická. „Záleží na tom, co by lockdownem bylo omezeno. Ani tím nejtvrdším lockdownem se mobilita obyvatelst­va nezastaví. Už jenom proto, že zaměstnanc­i vybraných odvětví musí do zaměstnání, přičemž se musí do práce i nějak dopravit,“uvedl mluvčí komory Miroslav Diro. „Lidé si musí nakoupit potraviny a základní potřeby, musí být prováděny nezbytné opravy a tak dále,“dodal Diro.

Nyní se Česká republika nachází v režimu nouzového stavu. Platit má až do neděle a vláda může v jeho rámci omezovat pohyb obyvatel.

Vzhledem ke kritice nejen z řad veřejnosti by opatření měla být vyhlašován­a na základě takzvaného pandemické­ho zákona. Ten podle všeho neumožní omezovat pohyb.

Návrat aspoň části žáků a studentů do škol byl jednou z podmínek, které vládě dali hejtmani při žádosti o nouzový stav na dalších čtrnáct dní. Po odkladu znovuotevř­ení obchodů tak bude muset nejspíš být i návrat do škol odložen.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Stovky lidí se šly v sobotu projít na Karlův most, rouška tam byla k vidění výjimečně, rozestupy se také moc nedodržova­ly.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Stovky lidí se šly v sobotu projít na Karlův most, rouška tam byla k vidění výjimečně, rozestupy se také moc nedodržova­ly.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia