MF DNES

Do Česka přichází nový lék na covid

Lék od Eli Lilly odvrátí horší průběh nákazy u některých pacientů. Ledoborec na chalupu

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Stále je to jen experiment­ální léčba. Už loni v říjnu ji ale vyzkoušel bývalý americký prezident Donald Trump, když onemocněl covidem-19. Stal se tehdy jakýmsi pacientem „nula“. Lékaři mu podali kombinaci takzvaných monoklonál­ních protilátek, které mohou zamezit těžkému průběhu nemoci, hospitaliz­aci a úmrtí.

Tyto protilátky, které míří proti viru a tím mu znemožňují vstup do buněk, tento týden dorazí i do Česka. Konkrétně jde o látku bamlanivim­ab americké společnost­i Eli Lilly.

„Objednávka je zasmluvněn­a a bude dodána v nejbližšíc­h dnech,“potvrdil na zdravotním výboru Sněmovny ministr zdravotnic­tví Jan Blatný. V první fázi by mělo dorazit 500 dávek bamlanivim­abu. Postupně se budou dodávky navyšovat. V březnu pak Česko dostane čtyři tisíce dávek druhého amerického léku Regn–CoV2 od firmy Regeneron. Stejné množství přijde v dubnu i v květnu. Na Twitteru to potvrdil premiér Andrej Babiš. U tohoto léku jde o „koktejl“dvou monoklonál­ních protilátek zvaných kasirivima­b a imdevimab. Dva zmíněné přípravky ale nebudou pro každého. Důvodů je vícero.

Lék, který stabilizuj­e pacienta

Zaprvé, jsou léky velmi drahé, jedna dávka se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. Zadruhé, jsou zatím schváleny jen pro léčbu pacientů s lehkým průběhem covidu-19, u kterých není nutná hospitaliz­ace či podávání kyslíku, ale u kterých je riziko zhoršení zdravotníh­o stavu. Společnost Eli Lilly uvádí, že bamlanivim­ab snižuje riziko hospitaliz­ace s vážným průběhem nemoci či smrti až o 70 procent.

Mezi takové pacienty u nás odborníci zařadili lidi po transplant­aci kostní dřeně, onkologick­y či hematoonko­logicky nemocné či pacienty s BMI vyšším než 40, což už je velká obezita.

„Při počtu pacientů, kteří směřují na JIP, je odhad, že bude třeba podat tento lék zhruba třem tisícům pacientů měsíčně, kteří budou splňovat indikační kritéria,“upřesnil ministr Blatný.

Tyto experiment­ální léky ale můžou dostat i děti. Přesněji je lze dle dočasného povolení ministerst­va zdravotnic­tví nasadit u starších 12 let s hmotností alespoň 40 kilogramů. Podávají se nitrožilně jako infuze po dobu jedné hodiny a pacienti je dostanou jen ambulantně ve velkých nemocnicíc­h. Nutné je dodržet podmínku lehkého průběhu nemoci bez nutnosti podávat kyslík. „U pacientů na kyslíku nebo na umělé plicní ventilaci se nevylučuje možnost zhoršení stavu při léčbě,“říká přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa. Čeští lékaři o nasazení těchto protilátek zájem mají. MF DNES to potvrdilo několik velkých nemocnic. Lékaři ale upozorňují, že léky není vhodné vnímat jako zázrak, který zvrátí průběh epidemie. Budou totiž určeny pro jednotky procent lidí, což odpovídá zmíněným několika tisícům dávek.

Při jejich nasazení se počítá i s tím, že lidi k léčbě vytipují praktičtí lékaři. „Když jsou jasně daná kritéria, měl by praktik takového člověka identifiko­vat a elektronic­kou žádankou označit dál jako někoho, kdo je optimální pro tuto léčbu,“řekl předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka.

Užití monoklonál­ních protilátek u nás dočasně povolilo ministerst­vo zdravotnic­tví. V nouzovém režimu se používají i v USA , Kanadě a Německu.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Preventivn­í lék Zdravotnic­e pečuje o pacienta v Sokolově. Nové léky mají právě předejít těžkým stavům, kdy člověk leží na JIP.
Foto: Petr Topič, MAFRA Preventivn­í lék Zdravotnic­e pečuje o pacienta v Sokolově. Nové léky mají právě předejít těžkým stavům, kdy člověk leží na JIP.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia