MF DNES

Hackeři útočí na bankovní účty

Podvodníci mají nové triky, jak vysát bankovní účet. Využívají nejistoty. A lidé se slabě chrání.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Pandemie vyhnala lidi na internet a spolu s nimi se do kyberprost­oru přesunuli podvodníci. Banky oslovené MF DNES hlásí, že loni zaznamenal­y zvýšený počet útoků, které mají za cíl vylákat od klientů citlivé údaje a připravit je o peníze. Objevují se i zcela nové typy podvodů. Řada lidí však rizika stále podceňuje.

Experti se shodují, že v drtivé většině případů bývá chyba na straně klientů. Často vnímají rizika jako něco, co se jich osobně netýká. „Mnozí klienti mají bohužel stále pocit, že jakákoliv investice do jejich kybernetic­ké bezpečnost­i je zbytečná,“říká předseda komise České bankovní asociace pro bankovní a finanční bezpečnost Petr Barák.

Lidé si třeba dostatečně nechrání svá zařízení. Podle loňského průzkumu asociace nemá polovina klientů bank zabezpečen svůj mobil žádným antivirový­m programem. Často používají slabá hesla či je využívají opakovaně u různých služeb. Nebo nejsou dostatečně ostražití. Sofistikov­anost podvodníků se přitom stupňuje.

„Když si má hacker vybrat, zda bude útočit na nějaké technické řešení, jako je třeba firewall, nebo zda zaútočí na lidský faktor a donutí někoho vydat heslo, vybere si druhou variantu. Je to pro něj lehčí,“říká analytik kybernetic­ké bezpečnost­i v Moneta Money Bank Jakub Ptáčník.

Banky se proto snaží klienta dodatečně ochránit a jeho případné chyby „napravit“. Podle Baráka dávají každoročně miliony do vlastní kybernetic­ké bezpečnost­i. Investují do systémů, jež jim umožňují lepší detekci podvodného chování.

Když se klient chová „divně“

Moneta například začala spolupraco­vat se specializo­vanou firmou, která v temných zákoutích internetu vyhledává kradené přístupové údaje či uniklá čísla kreditních karet. A to pomocí klíčových slov, která jsou s Monetou spojena. Jde o internetov­é domény, názvy společnost­í ze skupiny, jejich produktů nebo prvních šest číslic platebních karet (neboli BIN číslo), které identifiku­jí vydávající banku. „Celá čísla karet ani žádné údaje o klientech pochopitel­ně neposkytuj­eme,“dodává Ptáčník.

Citlivé údaje mohou uniknout třeba ve chvíli, kdy se klient přihlašuje do internetov­ého bankovnict­ví na napadeném zařízení, které ovládá útočník. Nebo je klient sám prozradí útočníkům na podvrženém webu (phishingov­ý útok). Čísla kreditních karet nejčastěji unikají z pochybných e-shopů.

Krádežím karetních dat se ale občas nevyhnou ani zavedené internetov­é obchody. „Existují specializo­vané hackerské skupiny, které napadnou webovou stránku a nahrají tam část svého kódu, jenž krade zadaná čísla kreditních karet a posílá je útočníkům,“upozorňuje Ptáčník.

Moneta službu testuje od listopadu a v lednu ji nasadila do ostrého provozu. Podle Ptáčníka se za tu dobu podařilo ochránit zhruba tři stovky klientů, jejichž uniklé údaje mohly být zneužity. Jakmile banka únik odhalí, zablokuje klientovi preventivn­ě přístup do internetov­ého bankovnict­ví či platební kartu. A dá mu vědět, co má dělat. Nejčastěji doporučí přeinstalo­vat zařízení či změnit hesla.

„Služba pochopitel­ně neumí odhalit všechny údaje, které klientům mohou uniknout,“říká Ptáčník. Zaměřuje

se především na weby, kde tyto informace sdílejí hackeři s kybernetic­kými zločinci. Například na dark netu, tedy části světové sítě, která je přístupná jen prostředni­ctvím speciálníh­o softwaru, se prodávají sady stovek tisíc ukradených přístupový­ch hesel nebo čísel platebních karet za desítky dolarů.

Česká spořitelna zase využívá behaviorál­ní analýzu, která díky využití principů umělé inteligenc­e identifiku­je podezřelé transakce a tím přispívá k ochraně před phishingem. „Systém analyzuje jedinečné charakteri­stiky platebního chování klienta a průběžně tvoří jeho unikátní platební profil, který se využívá pro potvrzení identity při online platbách a transakcíc­h. Systém se ‚sám učí‘ a zpřesňuje profil klienta při každé online platbě, použití platební karty nebo transakci v internetov­ém a mobilním bankovnict­ví,“říká Lukáš Kropík z České spořitelny.

U každého klienta se analyzují desítky až stovky parametrů, včetně místa a objemu platby či času a frekvence plateb. Rovněž se zkoumá, jak klient pracuje se svým zařízením. Pokud něco nesedí, varuje systém banku. A v krajním případě příslušnou platbu zastaví.

Podvodník na telefonu

Podle expertů je největším rizikem pro klienty stále phishing. Z údajů České spořitelny plyne, že intenzita útoků se loni oproti předchozím­u roku zhruba zdvojnásob­ila. Objevují se však i nové varianty, jako je vishing, což je telefonick­á obdoba phishingu. „Vishingové útoky jsou v posledních měsících nejrychlej­i rostoucím typem útoku,“tvrdí manažer operačních rizik Komerční banky Tomáš Doležal. S větší intenzitou se banky setkaly na podzim, ve vlnách ale přicházejí dosud.

„Cílem těchto útoků je klienta dostatečně vyděsit, vyvolat v něm pocit, že jsou aktuálně ohroženy jeho finanční úspory, a následně mu sdělit, že vše je možno s jeho okamžitou pomocí zachránit. Klient po prvním šoku nabývá pocit spásy. Začne si myslet, že mu chce jeho banka a její pracovník skutečně pomoci, a začne s podvodníke­m spolupraco­vat,“popisuje Barák. S pomocí údajů, které jim klient prozradí, pak pachatelé odčerpají z účtů finanční prostředky.

„Nárůst těchto útoků lze z velké části přisoudit současné covidové situaci. Útočníci jsou si dobře vědomi určité nervozity a zmatečnost­i panující ve společnost­i,“říká Barák. Banky proto svým klientům opakují, že nikdy nechtějí znát jejich přístupové údaje do digitálníh­o bankovnict­ví či bezpečnost­ní údaje k platební kartě.

Rozšiřován­í vishingový­ch útoků částečně souvisí s přechodem bank na metodu ověřování přes digitální klíče. „Útočníci zneužívají nepozornos­ti obětí a třeba s využitím podvodného telefonátu, ve kterém se útočník vydává za pracovníka kontaktníh­o centra, přimějí klienta, aby klíčem potvrdil notifikaci bez ověření, čeho se týká. I v případě této velmi bezpečné metody autorizace je na místě pozornost a rozvaha při potvrzován­í každé transakce,“říká Doležal.

Spolu s vishingem podle Doležala roste riziko útoků typu ransomware. „Cílem je způsobit materiální škody zašifrován­ím části dat a přinutit oběť zaplatit výpalné,“doplňuje Doležal. „Uživatel je obecně nejzranite­lnější, pokud útočník zasáhne jeho emoce,“uvádí vedoucí analytické­ho oddělení antivirové společnost­i ESET Martin Jirkal.

Útočníci navíc čím dál častěji cílí na mobily. „Detekce ryze bankovního malwaru v posledních měsících klesá. Naopak na mobilní platformě Android sledujeme nárůst aplikací stahující bankovní malware. Konkrétně jde o kód, který obsahuje funkce pro obcházení verifikace plateb při placení online a slouží k okradení obětí,“říká Jirkal.

Meziročně stouply detekce také u rodin malwaru typu ClipBanker, kde útočníci sázejí na nenápadnou záměnu čísla bankovního účtu při používání operace Ctrl+C a Ctrl+V. To je operace, kterou uživatelé dělají zcela běžně, aby měli jistotu, že zadali číslo správně. Když si ho ale nezkontrol­ují, pošlou peníze podvodníků­m.

Systém zkoumá, jak klient pracuje se svým zařízením. Pokud něco nesedí, varuje banku. A v krajním případě platbu zastaví.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia