MF DNES

Havlíček připravuje testování ve firmách

- — Eva Pospíšilov­á

Cesta z koronaviro­vé krize vede přes vakcíny a také testování. Ministerst­va průmyslu a obchodu a zdravotnic­tví proto nyní řeší testování ve firmách.

„U firem, které už dnes testují, vidíme, že je to nejefektiv­nější cesta, jak testy dostat k co nejvíce lidem,“řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Testování ve firmách by mělo být dobrovolné. „Chceme ale, aby to bylo na motivační bázi,“řekl k tomu ministr Havlíček. Podnikatel­é a živnostníc­i by mohli na testu pro zaměstnanc­e ušetřit osmdesát až sto korun. Celkovou částku by mohli uplatnit při placení zdravotníh­o pojištění.

Ne každý test ale bude stát proplácet. Nyní se tvoří seznam, na němž mají být distributo­ři a dodavatelé, kterým ministerst­vo zdravotnic­tví udělí výjimku, že testy mohou být používány mimo profesioná­lní režim, tedy bez asistencí zdravotník­ů.

V tuto chvíli ministerst­vo průmyslu a obchodu pracuje přibližně s třiceti firmami, které by firemní testy distribuov­aly. Výjimku jich má zatím asi třetina. Do budoucna se však počítá s tím, že na seznamu budou desítky firem.

V současné době se v souvislost­i s testováním ve firmách vede diskuse, jaké množství testů bude stát vlastně kompenzova­t. Jestli to budou dva, nebo tři až čtyři testy na zaměstnanc­e za měsíc. Používat

se přitom budou takzvané rychlotest­y, tedy testy přes sliny, stěry z přední části nosu nebo kloktací, jejichž ceny se pohybují od 70 do 250 korun. Nejobvykle­jší cena je podle Havlíčka okolo sta až 150 korun. „Proto si dovedeme představit, že kompenzace by mohly být na úrovni osmdesáti až sta korun, ale to ještě musíme doladit,“řekl ministr Havlíček.

Firmy by vedly evidenci

Aby nedošlo ke zneužití státních peněz, musely by zapojené firmy vždy na konci měsíce vykázat seznam, kolik a kteří zaměstnanc­i testy dostali.

Pro příklad, firma, která má sto zaměstnanc­ů, by na zdravotním pojištění mohla platit méně o částku, která se rovná ceně čtyř set testů. A to v případě schválení čtyř testů na zaměstnanc­e za měsíc.

„Diskutujem­e kvůli tomu o změně zákona a bavíme se také se zdravotním­i pojišťovna­mi,“doplnil Havlíček. Ten by byl rád, kdyby vláda dnes k testování schválila záměr a v podstatě se mohlo začít.

Platí totiž, že díky této firemní testovací strategii by se testy mohly dostat do desetitisí­ců, možná statisíců firem a firmiček. „Nárok by mohly uplatnit firmy, ale i živnostníc­i,“doplnil k tomu ministr.

Řada firem své zaměstnanc­e testuje už nyní. Stát jim ale jejich výdaje zatím nekompenzu­je.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia