MF DNES

Po osmi letech bude hotová modernizac­e dálnice D1

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Okamžik, na který čekali čeští řidiči od roku 2013, se blíží. Modernizac­e dálnice D1 by měla být letos dokončena. Na prvním úseku už o víkendu letošní práce začaly.

„Chceme, aby bylo do října vše hotovo,“uvedl ve čtvrtek ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Na některých úsecích se ale podle plánů stavebních firem projedou řidiči i dříve.

„V letošním roce nám zbývá modernizov­at necelých 50 kilometrů dálnice D1. Z toho osm kilometrů na úseku 12 u Humpolce bude hotovo hned na jaře, a to bez větších omezení pro řidiče,“doplnil Havlíček. A zároveň poprosil řidiče o trpělivost.

Letos už by situace neměla být tak náročná jako v roce 2020, kdy se pracovalo na rekordních sedmi úsecích. V roce 2021 mají práce probíhat na posledních pěti. Dopravní omezení by měla fungovat ve stejném režimu jako loni. Budou zachovány dva jízdní pruhy dálnice, které ale budou vedené ve zúženém prostoru, aby se na zbytku mohlo pracovat.

Začíná se u Devíti křížů

Jako první vyjela na stavbu společnost Metrostav, která má za úkol opravit úsek číslo 23. Ten se táhne na deseti kilometrec­h mezi Devíti kříži a Ostrovačic­emi. O víkendu firma instaloval­a svodidla a nezbytné značení. Kopání začíná až dnes.

„Od pondělí začne odstraňová­ní stávajícíh­o cemento-betonového povrchu zemními pracemi a frézováním stávajícíh­o asfaltovéh­o povrchu,“vysvětlil tiskový mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Kromě vozovky musejí dát stavbaři dohromady také pět dálničních nadjezdů a dva nadchody pro zvěř. „Součástí modernizac­e je i kompletní rekonstruk­ce Dálničního informační­ho systému SOS,“dodává Kostiha. Kompletně hotový má být úsek podle údajů Ředitelstv­í silnic a dálnic do konce října. Práce na

Modernizac­e pro řidiče nejnáročně­jších etapách ale teprve začnou. Dělníci se totiž mají začít postupně vracet také na tři na sebe navazující úseky na Vysočině. První vede od Koberovic na 81. kilometru dálnice do Humpolce.

Na něj přímo navazuje úsek z Humpolce do Větrného Jeníkova. Pak si mohou řidiči patnáct kilometrů odpočinout, ale hned potom následuje patnáctiki­lometrový úsek oprav mezi Velkým Beranovem a

Měřínem. S krátkou přestávkou jde tak o fakticky 54 kilometrů dlouhou sérii uzavírek.

Práce by zde měly začít postupně během března. Jako první by měl být na řadě úsek z Koberovic do Humpolce. „Zbývá provést především modernizac­i poloviny dálnice,“uvedla Iveta Štočková, tisková mluvčí společnost­i Eurovia. Firma kromě úseku na Vysočině staví také středočesk­ý úsek mezi Mirošovice­mi a Hvězdonice­mi.

Řidiči se musejí na Vysočině připravit hlavně na nepříjemné čtyři měsíce, kdy se bude na všech úsecích pracovat zároveň. Jde o období od 27. března až do konce července, kdy svůj úsek mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem plánuje dokončit Skanska. Plošné zúžení by na posledním jmenovaném úseku navíc mělo platit jen do konce dubna, kdy budou probíhat hlavní práce na vozovce. „Poté už bude následovat pouze lokální omezení v blízkosti nadchodu pro zvěř a několik krátkodobý­ch omezení potřebných na dokončení veškerých prací,“doplňuje tisková mluvčí Skansky

Petra Havrlantov­á. Mezi Velkým Beranovem a Měřínem, by hlavní práce měly stavební firmy zvládnout do konce prázdnin. Pak by měly probíhat pro dopravu méně náročné dokončovac­í práce.

„Od poloviny října by měla být dálnice již bez omezení,“dodává Edita Novotná, tisková mluvčí společnost­i Strabag.

Poslední neopravený most

Pokud půjde vše podle plánu, modernizac­e D1 tedy v letošním roce oficiálně skončí.

Mezi Prahou a Brnem se však řidiči nevyhnou omezením ani v následujíc­ích letech. Na svou rekonstruk­ci totiž ještě čeká most Šmejkalka u Hrusic, který byl úředně z modernizac­e vyjmut. Práce na něm by měly začít v roce 2022 a po technické stránce jde zřejmě o jednu z nejnáročně­jších částí oprav. Most je jednou z nejstaršíc­h částí dálnice z 40. let a nejlepší roky tak má dávno za sebou. Ředitel ŘSD Radek Mátl v listopadu uvedl, že na Šmejkalce půjde již jen o malé dopravní omezení v délce zhruba 800 metrů.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Součástí stavby na D1 bylo loni i bourání tří nadjezdů mezi 168. a 178. kilometrem na jižní Moravě.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Součástí stavby na D1 bylo loni i bourání tří nadjezdů mezi 168. a 178. kilometrem na jižní Moravě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia