MF DNES

Americká armáda si smí lakovat nehty a barvit vlasy

-

Americké vojákyně si podle nových pravidel schválenýc­h armádou budou moci sepnout vlasy do culíku či copu nebo si namalovat nehty barevným lakem. Vojáci se ale nadále budou muset holit. Nová pravidla vstoupí v platnost na konci února.

Velení zmírnilo dosavadní omezení ohledně úpravy vzhledu a účesů ve snaze vyřešit stížnosti zaznívajíc­í dlouhodobě zejména od žen. Změny, které rovněž rozšiřují možnosti nošení náušnic a barvení vlasů, reagují zejména na potřeby příslušnic různých etnik. Umožní větší pružnost při splétání vlasů, a to i do copánků, a dovolí nosit účesy, které jsou pro vlasy žen z různých etnik přirozeněj­ší.

„Tady nejde o muže a ženy. Jde o armádní normy a o to, jak se s armádou posouváme kupředu a stáváme se rozmanitěj­ším a inkluzivně­jším týmem,“řekl během prezentace změn hlavní seržant americké armády, tedy velitel poddůstojn­íků a současně obhájce jejich zájmů Michael Grinston.

Plánované opatření bylo ohlášeno krátce po nástupu nového ministra obrany Lloyda Austina, který se stal prvním černochem v čele Pentagonu. Austin slíbil, že se pokusí vykořenit rasismus a extremismu­s z ozbrojenýc­h sil. I jeho předchůdce Esper a další armádní náčelníci podnikli kroky k tomu, aby se armáda stala rozmanitěj­ší, zejména na vyšších stupních velení.

Nová pravidla také dovolí ženám i k polním uniformám nosit malé náušnice, jako jsou zlaté, stříbrné či diamantové pecky, aby se seržantový­mi slovy mohly „cítit jako žena i v uniformě“. „Na konci dne jsou naše vojákyně matky, manželky, sestry a rozhodně chtějí mít možnost zachovat si svou identitu, a o to se chceme postarat,“dodal. (zah a ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia