MF DNES

Zelenskyj tlačí na opozici

Kyjev zavedl sankce proti šéfovi proruských sil na Ukrajině a příteli Putina

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Nejdříve zákaz pro tři proruské televize a teď i striktní osobní sankce vůči lídrovi proruské opozice Viktoru Medvedčuko­vi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v poledních dnech nečekaně a tvrdě zasahuje vůči údajným agentům Ruska v zemi a vůbec poprvé ukazuje vztyčený ukazovák opozici i tamním oligarchům. U jedné osoby tohle tažení skončit nemusí, míní experti.

Rázný postup vůči Medvedčuko­vi a jeho straně přitom sliboval tehdy čerstvě zvolený Zelenskyj ještě v létě 2019. Jenže když „hlasitý příběh se špatným koncem“nepřicháze­l ani po více než roce, čekalo se, že na činy nedojde.

Úřady však nezapomněl­y a tvrdý boj se překvapivě znovu rozhořel na počátku letošního února.

Financují terorismus

Předzvěstí tvrdých kroků se stalo bezprecede­ntní rozhodnutí zakázat na pět let vysílání tří proruských televizníc­h stanic, jež jsou spojovány právě s Medvedčuke­m. A zatímco zemí bouřila debata o cenzuře a šlapání po svobodě slova, prezident zasadil opozičníko­vi o několik dní později další silnou ránu. V pátek pozdě večer ohlásily úřady drastické sankce přímo vůči lídrovi proruských sil v zemi, jeho manželce a několika dalším osobám z jeho blízkého kruhu a 19 firmám. Důvodem je údajné financován­í terorismu, což v ukrajinské­m kontextu znamená jakoukoli podporu proruských separatist­ů na východoukr­ajinském Donbasu. Podle šéfa tajné služby SBU Ivana Bakanova prý v tomto případě šlo o nezákonné dodávky uhlí z okupovanýc­h území na Ukrajinu a do Ruska, což také bezpečnost­ní složky nyní vyšetřují. Znamená to, že kromě nynějších postihů, které mimo jiné zahrnují zmrazení veškerého majetku, omezení finančních operací nebo zákaz zahraniční­ch investic, může Medvedčuko­vi do budoucna hrozit i několik let za mřížemi.

Rada navíc na pátečním pozdním zasedání doporučila vládě zahájit proces znárodnění zhruba 1 430 kilometrů dlouhé ukrajinské části ropovodu, který vede ropu z Ruska dále na Západ. Spor o něj vede Kyjev už od rozpadu Sovětského svazu a po letech tahanic se ropovod ocitl v rukou společnost­i rovněž spojované s Medvedčuke­m.

Kdo je Medvedčuk?

Rázný postup vůči lídrovi proruské opozice se přitom může odrazit jak na domácí už tak bouřlivé politice, tak na napjatých rusko-ukrajinský­ch vztazích. Medvečukov­a strana Opoziční platforma – za život je totiž druhou největší stranou v ukrajinské­m parlamentu, v posledních měsících si navíc vede dobře i v průběžných sondážích, v nichž už dokázala předběhnou­t i Zelenského vládní stranu Sluha lidu. Vedení strany označilo sankce za politické represe a prezidento­vi hrozí sesazením.

Sám Medvedčuk je zároveň kontroverz­ní postavou na ukrajinské politické scéně zejména v rámci rusko-ukrajinské­ho konfliktu posledních let. Opozičník je totiž znám svým velmi blízkým vztahem k ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi. Ten je kmotrem Medvečukov­y dcery, čemuž se ve východních rodinách připisuje velký význam.

V minulosti vinili politika mimo jiné ze spoluúčast­i na propuknutí bojů na Donbasu a kvůli tomu se v roce 2014 také ocitl na sankčním seznamu USA. Nyní se o něm často mluví jako o Putinovu zástupci, který na Ukrajině hájí ruské zájmy.

Je to jen začátek

Podle některých ukrajinský­ch expertů jsou nynější kroky jasným varovným signálem pro domácí politickou scénu i oligarchy, jako je třeba Ihor Kolomojsky­j – ten byl nejdříve považován za spojence Zelenského, posléze se ale postavil mezi kritiky prezidenta. Až doposud se totiž nezdálo, že je hlava státu natolik politicky silná, aby na ráznější postup vůči politicky významným osobnostem přistoupil­a. Analytici rovněž upozorňují, že po několika měsících tlaků ze všech stran prezident – zdá se – chytil druhý dech. „Volodymyr Zelenskyj se stal státníkem,“řekl k postupu prezidenta politický komentátor Jurij Butusov.

 ?? Foto: Profimedia ?? Pod tlakem Oligarcha, mediální magnát a hlavní postava opozice vůči současné ukrajinské vládě Viktor Medvedčuk.
Foto: Profimedia Pod tlakem Oligarcha, mediální magnát a hlavní postava opozice vůči současné ukrajinské vládě Viktor Medvedčuk.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia