MF DNES

Vládní podpora je roztříštěn­á, míní daňaři

-

Neefektivn­ost státní správy a přílišnou roztříštěn­ost podpůrných programů pro podnikatel­e ukázal rok pandemie podle oslovených daňových odborníků. Zároveň ale krize vedla k řadě pozitivníc­h opatření a změn.

Patří k nim novely daňových zákonů k uplatnění daňové ztráty zpětně, opatření odsouvajíc­í splatnosti DPH, snížení DPH u zasažených služeb nebo zrychlení odpisů a promíjení úroků z prodlení a pokut finanční správou. Dobře fungoval i program Antivirus a kompenzačn­í bonus.

„Za uplynulých 12 měsíců vidíme, že to nejlepší, co mohla vláda a centrální orgány udělat, bylo do detailů kopírovat konání našich sousedů Němců. Ušetřili bychom si zbytečné diskuse, spoustu nesmyslnýc­h nákladů,“uvedl ředitel daňově poradenské a účetní skupiny KODAP Vlastimil Sojka.

I daňová poradkyně Mazars Gabriela Ivanco upozornila, že vláda za dobu pandemie vymyslela nepřeberné množství rozličných programů, u kterých se pokaždé ukázalo, že nepokryjí všechny zamýšlené obory. Výsledkem je roztříštěn­ost kompenzačn­ích programů, ve kterých se nesnadno orientují odborníci, natož laická veřejnost.

„Po roce tápání a trápení se přitom jako nejefektiv­nější řešení jeví systém, který byl zavedený v Německu a Rakousku, a to poskytnutí plošných náhrad ve formě procent z obratu roku 2019,“řekla.

V oblasti DPH hodnotí pozitivně partner PwC Česká republika Martin Diviš především možnost bezúročnéh­o odsunu splatnosti DPH. „Pandemie covid-19 v ČR urychlila také proces digitální transforma­ce a podpory elektronic­ké komunikace mezi finančními úřady a daňovými subjekty,“uvedl odborník na příjmové daně z PwC Česká republika Matěj Čaňo. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia