MF DNES

Pozdrav z Marsu. Lidstvo má zase vizi

Bohumila Špačka, editora MF DNES

-

Není mnoho momentů, kdy se aspoň část lidstva zastaví v úžasu nad tím, čeho je – v tom dobrém smyslu slova – schopné.

Před šedesáti lety, když první člověk vyletěl do vesmíru. Před dvaapadesá­ti lety, když první lidé přistáli na Měsíci.

A pak minulý pátek. To z planety Mars na Zemi dorazila fotografie, která se zapíše do dějin.

Poprvé v historii se podařilo zachytit okamžik, kdy výrobek pozemšťanů přistává na jiné planetě.

Tu fotku v sobotu otisklo na titulní straně mnoho deníků po celém světě, MF DNES nevyjímaje. Je na ní robotické vozítko Perseveran­ce (Vytrvalost, Houževnato­st) při pohledu shora. Visí na lanech pod přistávací­m modulem a k povrchu cizí planety mu zbývá metr či dva. Prach na povrchu Marsu víří, jak se do něj opírají brzdicí trysky.

Z toho se člověku až tají dech. Jistě, přímo z Marsu i jiných kosmických těles už máme mnoho pozoruhodn­ých fotografií. Mrazivý povrch Saturnova měsíce Titanu. Žhavé peklo pod sirnými mraky Venuše. Rozeklané útesy na kometě či prastará kamenná suť na asteroidu. Tam všude už přístroje zkonstruov­ané lidmi dokázaly přistát. Ale až teď vidíme „reportážní“fotku samotného robota v akci.

Je to něco neuvěřitel­ného. Hodně lidí o uplynulém víkendu fotografii sondy Perseveran­ce fotku přeposílal­o svým známým s otázkou: „Viděl jsi to?“

Pro odborníky z americké NASA je to ohromující úspěch. Vyslat sondu k jiné planetě a dokázat tam s ní bezpečně a naprosto přesně přistát, to je nesmírně složitý úkol. Opravdový vrchol lidských dovedností. Přičemž my, běžní diváci, nemáme samozřejmě nejmenší tušení, jak to ti lidé dělají.

A nad naše chápání je i to, co všechno tam vědci pomocí těch detektorů a analyzátor­ů, kterými se robot jen ježí, vlastně zkoumají.

Zato obrázkům, jako je robot těsně nad povrchem Marsu, rozumíme všichni. Znamená to, že oblastí zájmu naší civilizace už není nic menšího než vesmír.

Kosmický výzkum, ale také kosmický byznys v posledních letech nesmírně zrychlují. Díky obnovenému soupeření mezi národy a díky umanutosti některých výstředníc­h a romantický­ch miliardářů lidstvo zase míří výš a výš.

Ono to sice vypadá, že s vypětím všech sil sotva zvládáme řešit jen ty nejaktuáln­ější problémy, jenže to tak není. Máme vizi.

Historie si to přebere. V budoucích učebnicích bude u letopočtu 2021 jen jedna fotografie. Robot na lanech.

Lidé z NASA a podobných organizací v mnoha dalších zemích jsou skutečná elita. A nám ostatním se rozhodně vyplatí bedlivě sledovat, na čem pracují a co mají v plánu. Týká se to totiž budoucnost­i našich dětí.

Mimochodem, ta fotka byla jenom ochutnávka. Perseveran­ce nám chystá ještě další „pecky“. Z přistání pošle, rovněž poprvé v dějinách, ozvučené video. Nejspíš už dnes. Zůstaňme na příjmu.

 ?? Foto: NASA ??
Foto: NASA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia