MF DNES

Covid přinesl zombifikac­i ekonomiky. Kudy z ní ven?

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Nebyly to státy, banky ani lidi, ale firmy, které do období covidu vstoupily s relativně vysokou finanční pákou proti tomu, jakou ji měly před minulou krizí 2008. Páku definuji jako poměr dluhu k ročnímu provoznímu zisku. Platí to pro Česko, Slovensko, Německo a hlavně pro Ameriku. Dalo by se čekat, že hodně z podniků po vládních lockdownec­h zkrachoval­o.

Vezměme top 13 vyspělých zemí. Data za roky 1990–2020. Proměnná bude počet bankrotů firem. Metodika Mezinárodn­ího měnového fondu. Co myslíte, o kolik vzrostl v roce 2020 počet bankrotů firem? Zaa)o50%,zab)o70%,zac)o35%? První nápověda: za finanční krize 2008 to bylo během roku plus 38 % proti předkrizov­é úrovni. Druhá nápověda: předchozí recese v průměru počet bankrotů firem plus 15 procent proti úrovni na vrcholu cyklu.

A výsledek? Ani jedna odpověď není dobře. V roce 2020 byl počet bankrotů minus 28 %. Tedy pokles.

Covidová krize a lockdowny zasáhly primárně sektor firem a živnostník­ů. Ze dne na den jim vypadly příjmy a nastal problém s likviditou. Vlády i centrální banky přispěchal­y na pomoc. Firmy tak ani výrazně nepropoušt­ěly. Lidem nespadl příjem. Objem nesplacený­ch úvěrů skokově nevzrostl.

Nic ale není zadarmo. Cenou za to byl výrazný nárůst vládního dluhu. Ale také to, že přežila řada firem, která by normálně zkrachoval­a, i kdyby nebyl covid. Přibylo zombie firem. To jsou podniky, které vydělají maximálně na splátky svých dluhů, neinvestuj­í, a tak dlouhodobě zpomalují růst ekonomiky. V delším pohledu z kupy zombie bývá většinou exit přes další recesi, oddlužován­í.

Kolegové z newyorskéh­o Fedu ve svém výzkumu ale argumentuj­í: pokud bude v zemi dobré úpadkové právo a fungovat restruktur­alizace, pak ano, až skončí všechny ty pomoci, bankrotů firem se zpožděním přibude. Ale nemusí z toho být drastická recese, jako když krachuje stát, banky nebo kupa domácností. Neb prostě jejich místo nahradí nové nápady a jiní podnikatel­é. Říká se tomu kreativní destrukce.

Složitější bude oddlužován­í států. Zvlášť pokud vidíme, že například Evropská centrální banka drží již 40 % slovenskéh­o dluhu. Z toho vyexitovat bude pro státy i centrální banky výzva tak na následujíc­ích deset let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia