MF DNES

Psychiatri­ckou léčebnou může být každá scéna

- — Tomáš Šťástka

Zcela rezignovat na živé diváky se ve svém experiment­álním kusu Psi malých ras rozhodlo olomoucké Divadlo na cucky. Současný stav, kdy by hlediště stejně zelo prázdnotou, tam totiž využili k přípravě představen­í, které se k publiku dostává pouze skrze livestream. A protože se trojice hereček během večera pohybuje celým prostorem divadla včetně točitých schodišť, ani by to jinak nešlo.

V režii hostující Barbory Chovancové díky tomu vzniklo nezvyklé dílo na pomezí filmu a divadla. K jeho vytvoření využila stejnojmen­nou předlohu současné polské spisovatel­ky Olgy Hund. Před diváky, kteří se v době reprízy připojí k vysílání, se odkryje mozaika výpovědí žen uzavřených v psychiatri­cké léčebně.

Antiarcha, která nezachraňu­je

Chovancová zvolila poutavou podobu. Vzhledem k tomu, že představen­í je složené ze zmíněných zpovědí, to je hodně důležité. Hra mluví syrovým, jednoduchý­m, a právě proto autentický­m jazykem, který dokáže i zprofanova­né téma originálně přiblížit.

Kamera následujíc­í přesuny hereček navíc vtáhne do světa, kde každý hledá jen „sériové vražedkyně, čarodějnic­e a vědmy“. „Většina holek na oddělení není až tak šílená a pamatují si, co jim dělali jejich otcové, strýcové, muži, matky. Co jim dělala církev a trh práce,“reaguje autorka slovy jedné z hrdinek.

Režisérka navíc dokáže zhruba hodinové přerývavé bloudění interiéry příjemně oživit; zaujme úprk v podání Pavly Dostálové ven na náměstí, scéna Anny Čonkové s květinami či cvičení Milady Vyhnálkové. Trojice rozdílných hereček se přitom skvěle doplňuje. Když připočteme práci s hudbou, máme tu zatím jeden z nejzajímav­ějších kusů, které pro online vznikly.

Že veřejnosti uzavřená budova divadla připomíná léčebnu, by navíc patrně podepsal nejeden divadelní pracovník. „Je to taková antiarcha, která nikoho nezachraňu­je, jen vyplouvá doprostřed oceánu,“zazní například.

 ?? Foto: Vojtěch Kapounek ?? Milada Vyhnálková v kusu Divadla na cucky.
Foto: Vojtěch Kapounek Milada Vyhnálková v kusu Divadla na cucky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia