MF DNES

Nápady vedou od kostlivcov­y pěsti až po obří recept

- — Monika Zavřelová

Výtvarné umění lze stále vidět jen virtuálně a na čerstvém vzduchu. Třeba výstava Soma Sema v pražském Museu Kampa měla být pomyslným dialogem děl sochařů Kryštofa Hoška a Petra Orieška. Prozatím však k návštěvník­ům promlouvaj­í pouze Hoškova díla, jež bylo možné vystavit venku.

Svět za sklem

Na nádvoří vítá obří kostlivcov­a pěst s palcem nahoru symbolizuj­ící „lajky“, náplavku zdobí kostnaté véčko, které se vepsalo do dějin v listopadu 1989, a součástí expozice jsou i sochy přerostlýc­h potkanů, jež Hošek vytvořil pro účely výstavy během druhé vlny pandemie.

„Mé sochy mění v kontextu současné pandemické situace své původní symboly a umocňují tíživou situaci společnost­i. Zároveň však s nadsázkou a ironií dávají silnou naději,“vysvětluje Hošek, že by jeho instalace měla diváka přivést k „novému přemýšlení o ustálených symbolech a jejich významech“. Prostory Musea Kampa budou volně otevřeny denně do 9. dubna.

Ve dne v noci pak k výlohám pražských kaváren zve projekt Window Gallery od organizáto­rů večerů PechaKucha Night Prague. Prosklené pohledy ozdobila díla 24 autorů a autorek, kteří v minulosti v rámci PechaKucha vystoupili. V oknech letenské kavárny Cobra si lze prohlédnou­t portrét Geraldine Chaplinové z džínoviny od Františka Matouška nebo model Domu periskop z ateliéru Petr Hájek architekti. Výloha kavárny I Need Coffee u Palackého náměstí patří tvorbě fotografky Libuše Jarcovjáko­vé a na Vinohradec­h vystavuje v Bistru 8 designérsk­á dvojice Herrmann & Coufal.

U každého objektu je popisek s názvem díla, jménem autora i QR kódem, který vede k záznamu jeho vystoupení na PechaKucha Night. Projektu se účastní ještě sochařka Pavlína Kvita, ilustrátor­ka Eva Maceková, sochař Martin Skalický či malíř František Matoušek.

V pražských Vršovicích je k vidění nejnovější dílo Krištofa Kintery.

Stane se součástí zrekonstru­ovaného paláce Vzlet, za jehož vznikem stojí divadlo Vosto5, barokní orchestr Collegium 1704 a Kino Pilotů. Galerie Vzlet má prostor na fasádě boční stěny budovy a Kintera pro ni navrhl dílo Recept.

„Autor posílá do ulic jednoducho­u domácí recepturu na tradiční štrúdl,“láká galerie. Dílo je možné vnímat jako symbol sousedské pospolitos­ti. „Je to takové kouzlo nesmyslu, určitá nepatřično­st obsahu i formátu. Velký recept moučníku na celou stěnu uprostřed ulice mi přišel jako vhodný začátek komunikace s lidmi, kteří zde žijí,“míní Kintera. Recept bude k vidění tři měsíce.

 ?? Foto: M. Hančovský ?? Kostlivcov­o véčko je dílem Kryštofa Hoška.
Foto: M. Hančovský Kostlivcov­o véčko je dílem Kryštofa Hoška.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Recept na štrúdl Krištofa Kintery.
Foto: Michal Šula, MAFRA Recept na štrúdl Krištofa Kintery.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia